Bevrijdingsfestival Overijssel krijgt geen blanco cheque voor financiële problemen

19 oktober 2023

Zonder financiële steun is het ‘niet meer realistisch’ om het festival volgend jaar in Zwolle te organiseren.

De partijen binnen Het Provinciehuis zeggen het belang van het Bevrijdingsfestival Overijssel te zien, maar willen niet zomaar een ‘blanco cheque’ geven. Het Bevrijdingsfestival in Zwolle moest dit jaar worden stilgelegd op 5 mei vanwege het slechte weer.

“Het was een dubbel jaar”, aldus voorzitter Rob Welten. “We hadden nationale exposure, maar het weer was rampzalig met onweer en dreiging van onweer. We moesten het festival stilleggen en dat heeft ons behoorlijk geraakt. Zeventig procent van de kosten wordt gedekt door de dagopbrengst. We zijn afhankelijk van het weer en de opkomst elk jaar. Bovendien hebben we te maken met inflatie, stijgende loonkosten en extra uitgaven vanwege strengere stikstofregels.”

Welten vraagt om een eenmalige subsidie van 250.000 euro om het festival volgend jaar te kunnen organiseren. De organisatie vraagt ook steun van zowel de overheid als de gemeente Zwolle. Die steun is essentieel, omdat er volgens Welten nauwelijks nog een financiële buffer is.

De partijen binnen Het Provinciehuis willen echter niet zomaar een ‘blanco cheque’ geven. Volgens hen moet er eerst gekeken worden naar andere oplossingen zoals het programmeren van minder grote namen, meer sponsoring of een vrijwillige bijdrage.