Bron

Bevrijdingsfestival Utrecht

Foto

Bevrijdingsfestival Utrecht foto: Linde Dorenbos

Bevrijdingsfestival Utrecht gaat in 2023 niet door

22 februari 2023

Bevrijdingsfestival Utrecht gaat in 2023 niet door

Voor het eerst in 30 jaar gaat het Bevrijdingsfestival Utrecht op 5 mei niet door. Helaas is het niet gelukt om in het scenario van slecht weer voldoende financiering te krijgen.

Het bestuur heeft daarom het besluit genomen dat de financiële risico’s te groot zijn en het onverantwoord is om het festival door te laten gaan. Het inhoudelijk programma op Bevrijdingsdag in onder andere TivoliVredenburg en Bibliotheek Utrecht gaat wel door.

Vrij toegankelijk festival voor iedereen

Het Bevrijdingsfestival Utrecht kampt de laatste jaren met financiële onzekerheden: de nasleep van de coronacrisis, stijgende inflatie, fors gestegen loonkosten, krapte op de arbeidsmarkt en tekorten aan materialen. Dat heeft geleid tot een kostenstijging van 30%, die de organisatie niet kan en wil doorberekenen met toegangskaarten of door de consumptieprijs te verhogen. De Bevrijdingsfestivals zijn er voor iedereen en daarom gratis toegankelijk. Voorzitter Jarrel Beets: “Spijtig dat we juist nu de vrijheid in Utrecht niet groots kunnen vieren. Ondanks alle inspanningen is het ons als stad en provincie niet gelukt om gezamenlijk genoeg financiering bij elkaar te krijgen. Ik hoop dat we met partners voor de komende jaren het festival wel mogelijk kunnen maken.”

Dekking bij slecht weer

Om de eventuele tegenvallende inkomsten te dekken had de reserve van het festival 50.000 euro groter moeten, om zo het negatieve resultaat op te kunnen vangen. Omdat het festival afhankelijk is van horeca-inkomsten die sterk afhangen van het weer is de organisatie sinds de zomer van 2022 intensief in gesprek gegaan met partners voor oplossingen.
Directeur Manja Kerstholt: “Dat we na 29 edities geen Bevrijdingsfestival in Utrecht kunnen organiseren doet pijn. Het festival is een begrip voor velen die hier hun eerste festivalervaring hebben opgedaan.”

Festival houdt het thema vrijheid levend

Het Bevrijdingsfestival Utrecht geeft invulling aan 5 mei en viering van de vrijheid op deze dag voor de provincie Utrecht, met jaarlijks tussen de 37.000 en 45.000 bezoekers. Het festival is dé manier bij uitstek om vrijheid en gelijkheid te vieren – iets dat niet vanzelfsprekend is.
Om het thema levend te houden voor komende en toekomstige generaties, organiseert het festival veel projecten met scholen, bibliotheken en andere partners in de provincie. Het inhoudelijk programma in onder andere TivoliVredenburg en Bibliotheek Utrecht gaat daarom op 5 mei wel door.

Een duurzame oplossing voor landelijk probleem

Na tegenvallende edities vanwege slecht weer in 2019 en twee stille coronajaren kampen de Bevrijdingsfestivals in Nederland met serieuze financiële problemen door de stijgende kosten en inflatie. Het Bevrijdingsfestival Utrecht gaat in gesprek met het Nationaal Comité 4 en 5 mei en partners uit stad en provincie hoe we het festival de komende jaren duurzaam kunnen vormgeven.