Bron

Rijksoverheid

Bijverdiengrens afgeschaft voor alle studenten

1 juni 2024

Voorheen mochten studenten met studiefinanciering niet zomaar onbeperkt bijverdienen, maar per 1 januari 2024 is de bijverdiengrens volledig afgeschaft.

De bijverdiengrens gold voor alle inkomsten van een student, of het nu ging om inkomsten uit een stage of een bijbaan. Wanneer het inkomen van een student die studiefinanciering ontving boven een bepaalde grens kwam, moesten ze hun studiefinanciering stopzetten of liepen ze het risico dat ze aan het einde van het jaar geld terug moesten betalen.

Per 1 januari 2024 geen bijverdiengrenzen meer

Sinds 2020 mochten hbo- en wo-studenten al onbeperkt bijverdienen, maar voor mbo-studenten gold nog wel een grens van ongeveer € 16.000 per kalenderjaar. Per 1 januari 2024 is de bijverdiengrens ook afgeschaft voor mbo-studenten. Daarnaast controleert DUO de bijverdiensten van 2022 en 2023 niet meer. Dit betekent dat de bijverdiensten van mbo-studenten vanaf 2022 geen gevolgen hebben voor de studiefinanciering die zij ontvangen.

Voordeel voor werkgever en werknemer

Voor werkgevers met studenten in dienst betekent dit dat zij studenten niet langer op de bijverdiengrens hoeven te wijzen, maar eerder op het ontbreken daarvan. Studenten kunnen volop werken zonder te letten op hoeveel ze bijverdienen. Dat is zowel gunstig voor de studerende werknemer als voor de werkgever. Wel kan een werkgever nieuwe, studerende werknemers nog wijzen op de toepassing van de ‘studenten- en scholierenregeling’. Ook kan hij een student erop wijzen dat zijn huur- en zorgtoeslag minder worden naar gelang hij meer verdient. Voor de huurtoeslag is er geen duidelijke inkomensgrens (deze is afhankelijk van meerdere factoren), maar de zorgtoeslag loopt terug vanaf een toetsingsinkomen van € 26.500 en stopt in 2024 bij € 37.496.