Blockchain: het antwoord op zwarthandel?
22 februari 2018
Zwarthandel van tickets, auteursrechten, twee van de meest veelbesproken en frustrerende dossiers in de popmuziek. Altijd maar gaat het over ongelijke verdeling en oplichting. Maar volgens technologie-optimisten verschijnt er licht aan de horizon in de vorm van blockchain.
Blockchaintechnologie is in de laatste jaren afwisselend uitgeroepen tot de grote redding van de muziekindustrie en de volgende grote tech-bubbel. Concertkaartjes, downloads, auteursrechten: over een paar jaar ligt het allemaal aan de blockchain. Zeggen ze. Maar hoe dan? En wat ga jij daar als luisteraar, concertbezoeker of muzikant van merken?
Steeds meer blockchain-startups steken de kop op, elk met een idealistische visie van een transparantere toekomst. Zo ook in de traditioneel logge, ondoorzichtige muziekindustrie – die meestal niet zo happig is op nieuwe technologische ontwikkelingen. Kijk maar naar het internet, peer-to-peer-netwerken of streaming. Nieuwe technologie wordt altijd tegelijk de redding en de doodsteek van de muziekbusiness genoemd. Waar op die schaal bevindt blockchain zich? Om dat te voorspellen kijken we naar twee Nederlandse blockchainbedrijven die grootse veranderingen in de muziekindustrie teweeg willen brengen. Maar laten we bij het begin beginnen.
Wat is blockchain nou precies?
In wezen is blockchain een manier om gegevens van transacties te beheren en controleren. Een blockchain wordt continu geüpdatet en is gedecentraliseerd: in plaats van één centraal punt waarop alle data wordt opgeslagen en gecontroleerd (denk aan een archief van een bank of een overheid), wordt alles opgeslagen op verschillende computers in een netwerk. Die heten nodes.
Elke transactie is een nieuw block, en alle nodes in het netwerk ontvangen en controleren dat block. Iedereen in het netwerk heeft inzicht in de complete transactiegeschiedenis. Aanpassen kan niet zomaar, want alle nodes houden toezicht over ontwikkelingen in de blockchain. Daarom heb je geen overkoepelend orgaan of tussenpersoon meer nodig om de echtheid van de gegevens te controleren: dat doen de leden van het netwerk.
Kortom: de gegevens worden transparant gemaakt en tegelijkertijd goed beveiligd. Je kunt niet zomaar één computer in het netwerk hacken of een server in de fik zetten en daarmee alle gegevens vernietigen. Daarnaast kun je alle transacties tot aan de bron herleiden, en weet je dus of wat je in handen hebt echt is of niet. In plaats van te moeten vertrouwen op een centrale database van een bank of een bedrijf, is blockchaintechnologie ‘trustless’: je hoeft nergens op te vertrouwen, omdat je zelf kunt controleren of het klopt.