Bron

MKBservicedesk

Bonus onbelast uitkeren? Dat kan soms

9 maart 2023

Betaalt je werknemer meer belasting over een bonus en waarom?

Keer jij een bonus uit aan je personeel? Dit kan een mooie manier zijn om prestaties te belonen. Maar de belasting over dit soort bijzondere beloningen roept vaak vragen op. Wordt dit zwaarder belast? En wat houdt je medewerker nu netto van deze bonus over?

Wat is een bonus?

Een bonus is een extra uitkering bovenop het vaste salaris van je medewerker. Als werkgever bepaal je zelf of je een bonusregeling vastlegt. Je bent ook vrij om de voorwaarden en hoogte van de bonus te bepalen. Je kunt dit bijvoorbeeld individueel of op teamniveau toekennen, op basis van prestaties.

Kan een bonus belastingvrij worden uitgekeerd?

Is de bonus lager dan € 2.400 op jaarbasis? Dan kan deze bonus belastingvrij worden uitgekeerd. Hoe dat werkt? Je brengt de bonus dan onder in de vrije ruimte van de werkkostenregeling. Daarbinnen vindt de Belastingdienst vergoedingen en verstrekkingen van maximaal € 2.400 gebruikelijk en daarmee akkoord. Alle bedragen die hierboven vallen, worden wel belast.

Betaal je meer belasting over bonus dan over salaris?

Een bonus is een vorm van een bijzondere beloning. Hier krijgt een medewerker sowieso geen loonheffingskorting over. Het kan daardoor zijn dat je over een bonus meer belasting moet inhouden dan over regulier salaris. Een medewerker houdt er in dat geval netto minder van over.

Ook komt een bonus bovenop het reguliere loon. Het valt hierdoor altijd in de hoogste belastingschijf die voor de medewerker geldt. Dat kan ook net ongunstig uitkomen.

Lees hier verder