Bron

Taskforce Culturele en Creatieve Sector

Brief Taskforce Culturele en Creatieve Sector voor Kamerdebat voorjaarsnota

8 juni 2023

Vandaag, donderdag 8 juni, vindt het Kamerdebat over de voorjaarsnota 2023 plaats. Ter voorbereiding op dit debat heeft de Taskforce Culturele en Creatieve Sector enkele aandachtspunten aan de Tweede Kamer meegegeven.

De ambities van de staatssecretaris - zoals beschreven in haar Meerjarenbrief ‘De Kracht van Creativiteit’ - staan onder druk, indien de vergaande voorstellen van het kabinet in de voorjaarsnota 2023 worden gerealiseerd. De voorstellen kunnen leiden tot ongerustheid en onzekerheid.

Lees hier direct de brief van de Taskforce Culturele en Creatieve Sector

Er lijkt bij de plannen geen rekening te worden gehouden met het gegeven dat de culturele en creatieve sector in het bijzonder eindelijk weer aan het opkrabbelen is na de coronapandemie.

Zo wijst de taskforce erop dat wijzigingen in het gemeente- en provinciefonds negatieve gevolgen hebben voor de culturele en creatieve sector. Daarnaast acht de taskforce – naar aanleiding van het onderzoek door het kabinet om het verlaagde btw-tarief van 9% voor cultuur te schrappen – een verhoging van het btw-tarief in strijd met toegankelijkheidsdoelstelling van cultuur van het kabinet. Tenslotte is de taskforce bezorgd over de voorgenomen bezuiniging van het kabinet op het zogenaamde STAP-budget, omdat daarmee de professionalisering van de culturele sector onder druk komt te staan.