Bron

Div

Briefgeheim geldt ook voor digitale communicatie

28 maart 2025

Fysieke post valt onder het briefgeheim en mag niet geopend worden als deze niet voor de ontvanger bestemd is.

Inmiddels geldt deze bescherming ook voor digitale communicatie, zoals e-mail, sms en WhatsApp. Zakelijke communicatie verloopt steeds vaker digitaal, waardoor het briefgeheim niet alleen van toepassing is op brieven en pakketten, maar ook op online berichten.

De wet stelt expliciet dat iedereen recht heeft op eerbiediging van zijn brief- en telecommunicatiegeheim. Dit betekent dat ook e-mails, sms-berichten en WhatsApp-gesprekken onder deze bescherming vallen. Zelfs concept-e-mails die zich nog in een mailbox bevinden, genieten deze grondwettelijke privacy.

Uitzonderingen op het briefgeheim

Hoewel het brief- en telecommunicatiegeheim in principe onschendbaar is, zijn er uitzonderingen. Alleen met tussenkomst van een rechter mag hiervan worden afgeweken, bijvoorbeeld bij strafrechtelijke onderzoeken of in het belang van de nationale veiligheid. In sommige gevallen mag de AIVD zelfstandig beslissen om het briefgeheim op te heffen.

Bepaalde digitale gegevens vallen niet onder deze bescherming. Zo worden metadata – zoals informatie over wie met wie communiceerde, vanaf welke locatie en op welk tijdstip – niet als communicatie zelf beschouwd. Ook bestanden die wel digitaal zijn opgeslagen, maar geen communicatie betreffen, zoals concept-e-mails op een harde schijf, vallen buiten het briefgeheim.