Britse artiesten eisen regeling voor Europese tournees

21 januari 2021

Een groep Britse artiesten heeft een open brief geschreven naar de regering. Zij hebben van hun regering geëist dat ze visumvrij mogen touren in de Europese Unie. 

De brief, opgesteld door de Incorporated Society of Musicians, werd onder andere geplaatst in The Times. Vanwege de Brexit is het voor Britse bands, artiesten en aanverwant personeel moeilijker en duurder geworden om in de EU op te treden. Zo zijn er onder andere visums en werkvergunningen nodig.

De artiesten stellen dat hen eerder anders was beloofd. “De deal met de EU spreekt nergens over het beloofde vrije verkeer voor muzikanten. Iedere artiest die in Europa gaat touren moet nu dure werkvergunningen aanvragen. Daarnaast moeten zij voor veel landen die zij aandoen een berg papierwerk invullen om hun apparatuur in te klaren.”

In de brief, die door meer dan honderd artiesten is ondertekend, stellen zij dan ook dat de Britse regering hen heeft laten vallen. Onder andere Sting, The Sex Pistols en Elton John hebben de brief ondertekend. Zij roepen de Britse regering op om te onderhandelen over visumvrij reizen binnen de Europese Unie.

Dinsdag bevestigde de Britse regering dat het eerder een aanbod van de Europese Unie naast zich neer had gelegd dat visumvrij touren mogelijk zou hebben gemaakt. Cultuurminister Caroline Dinenage zei daarover: “Het voorstel van de Europese Unie was te breed. Daardoor was het niet te implementeren binnen onze doelstelling om de Britse grenzen weer te bewaken.” Wel bevestigde zij aan de BBC dat de deur openstaat voor een regeling, “als de EU bereid is om de ‘zeer verstandige’ voorstellen van de Britse regering in overweging te nemen” om een akkoord voor muzikanten te bereiken.