Britse bands na de Brexit: de romantiek gaat er nu wel vanaf

1 april 2021

Door de Brexit wordt het voor Britse bands moeilijker in Europa op te treden. „Het voelt een beetje als wanneer een band vroeger naar het Oostblok ging: veel geregel en gedoe bij de grens.”

Normaal zou deze maand het festivalseizoen beginnen in de muzieksector. Na Paaspop volgen dan de Bevrijdingsfestivals, London Calling, Best Kept Secret en Pinkpop. De podia en festivals staan klaar om na corona de draad weer op te pakken. Onzeker is het hoe groot het aandeel van Britse bands dan nog is. In de Brexitdeal van december 2020 is geen rekening gehouden met Britse muzikanten die op tournee gaan door Europa. Tot ergernis van artiesten als Ed Sheeran, Radiohead, Elton John en Sting, die met 100 Britse artiesten in een open brief schreven zich door de overheid in de steek gelaten te voelen en (tevergeefs) vroegen om een uitzonderingspositie of een speciaal muzikantenpaspoort.

De Brexit zorgt voor twee grote problemen, zegt Dick Molenaar, die als belastingadviseur voor de culturele sector werkt en de Brexit op de voet volgt. „Britten mogen van iedere 180 dagen er 90 vrij door de EU reizen. In sommige landen zijn werkvergunningen nodig. In Nederland niet, daar kunnen Britten zes weken werken, dat moet voor bands geen probleem opleveren. Maar in sommige landen is dat anders. Het tweede probleem is dat het vrije verkeer van goederen is beëindigd. Als je met vracht van het Verenigd Koninkrijk naar Europa wilt, dan moet je een carnet [douaneformulier, red.] hebben en ook moet de vrachtwagen na drie optredens met alle spullen alweer terug naar Groot-Brittannië. Het is dus logischer voor kleine Britse bands om enkel met hun instrumenten als handbagage te reizen, want dat mag wel, of ze moeten een Europese vervoerder inschakelen.”

Lees hier het hele artikel