Buma/Stemra en Sena rollen MESLIS uit

29 november 2019

Sinds november zijn Buma/Stemra en Sena gestart met MESLIS (Music-Event-System-Location-Ident-System) van deecoob Technology. Met het zelflerende systeem kunnen evenementen, locaties, organisatoren, artiesten en setlists automatisch in kaart worden gebracht.

De inkomsten uit auteursrechten op live muziek vormen een belangrijk deel van de totale omzet van Buma/Stemra. Vorig jaar stegen de inkomsten uit livemuziek naar bijna 34 miljoen euro, een stijging van ruim 3 miljoen euro. Dit bedrag wordt door Buma/Stemra uitgekeerd aan de schrijvers en muziekuitgevers. In 2019 werden meer dan 85.000 uitvoeringen en 40.000 evenementen verwerkt door de organisatie.

Volgens Buma/Stemra zijn veel organisatoren zich er niet bewust van dat een percentage van de recettes bedoeld is voor auteurs, uitgevers, artiesten en muziekmaatschappijen. MESLIS leert welke evenementen en festivals relevant zijn voor Buma/Stemra en Sena, zodat de licentieafdeling vervolgens snel in contact kan komen met de organisatoren. Hierdoor worden ‘verrassingen voorkomen’.

Lees hier het volledige artikel