Buma/Stemra pakt genderongelijkheid aan

13 september 2018

Buma/Stemra gaat zich inzetten voor meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen in de muziekindustrie. Niet alleen door gesprekken aan te gaan met partijen, maar ook door gerichte evenementen te organiseren.

Het verbredingsproces dat Buma NL in 2015 is gestart heeft effect, en dat is vooral te merken aan de aanwezige artiesten. Zo zijn er nu ook hiphoppers aanwezig. “Dat is op zich logisch natuurlijk. Kijk maar naar de afgelopen Buma Awards”, zegt Harm Groustra, woordvoerder van Buma/Stemra. “Normaal gesproken maken pop en dance daar de dienst uit, maar dit keer waren het Boef en Ronnie Flex die iedere keer naar het podium liepen om de prijzen op te halen.”

Volgens Groustra is het dan ook logisch dat er op Buma NL extra aandacht wordt besteed aan Nederlandstalige hiphop. “Als je kijkt wat voor impact dat genre heeft op het Nederlandstalige lied, dan kun je daar niet omheen. Er zijn veel talentvolle jongens en meisjes die hun eigen ding doen en originele muziek maken. Ook spreekt het genre nu meer mensen aan. Vroeger was hiphop meer een mannending, nu dansen de meisjes mee op Ronnie Flex.”

Genderongelijkheid
Waar het de hiphoppers aan aandacht niet ontbreekt, moeten vrouwelijke artiesten vechten voor erkenning. Dat bleek uit een onderzoek naar de gelijkheid tussen mannen en vrouwen onder muziekmakers. Daaruit kwam naar voren dat onder Buma/Stemra-leden vrouwen zich vaker niet serieus genomen voelen dan mannen, en dat mannen meer betaald krijgen voor hetzelfde werk. Verder werd de stelling ‘De muziekwereld is een echte mannenwereld’ onderschreven door maar liefst driekwart van de vrouwelijke Buma/Stemra-leden. Bovendien is de man-vrouwverhouding van de Buma/Stemra-leden niet in balans: slechts 13 procent van de leden is vrouw. Buma/Stemra pakte na publicatie van het rapport deze problematiek aan en nam maatregelen. Er werd een commissie in het leven geroepen die gesprekken heeft gevoerd met verschillende partijen, maar die ook ten doel heeft om gerichte projecten op te starten.

Writing camp
De eerste concrete initiatieven liggen inmiddels op tafel; zo wordt er gekeken of er een writing camp kan worden georganiseerd. “Dat is niet alleen voor vrouwen bedoeld”, legt Groustra uit. “Wel zullen er bijvoorbeeld vrouwelijke drummers en producers meedoen. We willen de standaard rolmodellen doorbreken. Vrouwen worden vaak gezien als zangeres, terwijl ze ook achter de knoppen kunnen zitten. De focus ligt op het doorbreken van die barrière.” Buma/Stemra hoopt het issue rond genderongelijkheid breed op de kaart te zetten, maar begint bij zichzelf. “We moeten de wereld niet willen veranderen, maar het zou mooi zijn als dit initiatief voor veel exposure zorgt en ook andere bedrijven erover gaan nadenken. Maar onze focus ligt nu nog op het doorbreken van de standaard rolmodellen. Als dat lukt, gaan we dat hopelijk terugzien in de man-vrouwverhouding van ons ledenbestand.”