Bron

Zorgeloos Verbinden

Campagne ‘Zorgeloos verbinden’ van start

21 juni 2024

Campagne ‘Zorgeloos verbinden’ van start

Samen met 4 grote steden, 6 middelgrote gemeenten, publicroam en met steun van SIDN fonds en Ministerie van Binnenlandse Zaken roept deze campagne publieke locaties op om veilige toegang tot openbare wifi-netwerken aan te bieden.

Nu is er meestal een open verbinding of met een gedeeld wachtwoord. Niet veilig dus en dat maakt bezoekers van publieke locaties kwetsbaar voor internetcriminaliteit. Het doel van deze campagne is zoveel mogelijk locaties te stimuleren om deze verbindingen uit te zetten, beter te beveiligen met wisselende of unieke wachtwoorden, of aan te sluiten op een wifi-roamingdienst.

Zorgeloos verbinden – Veilige en zorgeloze toegang tot open wifi

Eind mei lanceerden de steden Amsterdam, Den Haag, Eindhoven en Rotterdam, samen met andere gemeenten en publicroam de campagne Zorgeloos verbinden. Gezamenlijke doelstelling is dat veilige toegang tot open wifi op publieke locaties vanzelfsprekend wordt. In de komende maanden worden honderden publiekslocaties in Nederland benaderd met de oproep hun open wifi-netwerken te verbeteren. De campagne wordt gesteund door SIDN fonds en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Internet voor iedereen

In een wereld waarin we constant verbonden zijn, is toegang tot internet essentieel. Iedereen moet overal online kunnen om zaken te regelen met de overheid, zorginstellingen, bank en ook om sociale contacten te onderhouden. Toegang tot internet op publieke locaties hoort er vanzelfsprekend bij.

Maar dan wel veilig

Helaas brengt gratis open wifi veiligheidsrisico’s met zich mee. Niet iedereen is zich bewust van de risico’s, niet iedereen is bekend met beveiligingsmaatregelen en lang niet iedereen kan zich de benodigde abonnementen veroorloven. Het maakt mensen en organisaties online kwetsbaar.

Verantwoordelijkheid voor publieke locaties

De digitale samenleving brengt nieuwe verantwoordelijkheden met zich mee; het is aan publieke locaties om te zorgen voor gastvrije wifi-toegang die voldoet aan de normen voor veiligheid, privacy en betrouwbaarheid. De initiatiefnemers van de campagne willen dat open wifi voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar blijft en dat de gebruikers ervan beter worden beschermd. Lees er meer over op de campagnewebsite https://www.zorgeloosverbinden.nl.

Investeren in veilig internet

De campagne Zorgeloos verbinden markeert een belangrijke stap in het bevorderen van een veilig en toegankelijk internet voor iedereen. Door samen te werken, kunnen we een digitale omgeving creëren waar iedereen zonder zorgen gebruik kan maken van open wifi.