Creatieve sector: “Neem Europese auteursrechtenrichtlijn aan”

18 maart 2019

De laatste maanden zijn de ontwikkelingen rondom de Europese auteursrechtenrichtlijn in een stroomversnelling gekomen. Naar verwachting zal het Europees Parlement in de week van 25 maart stemmen over de nieuwe richtlijn. De creatieve sector loopt alvast vooruit op de stemming en roept het EU Parlement op om voor het voorstel te stemmen.

De oproep wordt gedaan met een brief die is ondertekend door meer dan 200 Europese organisaties, auteurs, componisten, schrijvers, uitvoerende artiesten, onafhankelijke muziekproducers en andere partijen die werkzaam zijn in het artistieke veld. Ook persbureaus, boeken-, en muziekuitgevers ondersteunen het voorstel. De ondertekenaars roepen het Europees Parlement op om voor de auteursrechtenrichtlijn te stemmen. Onder de partijen die de brief hebben getekend zijn IMPALA, BIMA, BUMA, DeAuteurs, DPA, Eurocinema en STOMP.

In de brief maken de partijen het volgende statement: ‘De richtlijn is nodig om een hoognodig ‘level playing field’ te creëren voor iedereen die werkzaam is in de creatieve sector in de European Digital Single Market, terwijl burgers betere toegang krijgen tot een groot aanbod van content. Dit is een historische kans. We hebben een internet nodig dat eerlijk en duurzaam is voor iedereen. Daarom roepen wij beleidsmakers op om het voorstel snel aan te nemen, zoals dit door de triloog is voorgelegd.’

Eind februari haalde het voorstel een meerderheid van de stemmen in de Europese Raad. Hoewel het voorstel een meerderheid van de stemmen behaalde, spraken Nederland, Finland, Italië, Luxemburg en Polen zich tegen het voorstel uit. Dit was echter niet genoeg: met 21 stemmen voor is het akkoord voor de uiteindelijke tekst van de richtlijn aangenomen door de Europese Raad. Als bij de komende stemming van het Europees Parlement een meerderheid wordt bereikt, zal het plan worden aangenomen. Axel Voss, hoofdonderhandelaar namens het Europarlement, liet eerder al weten dat hij denkt dat een meerderheid van het parlement voor de plannen zal stemmen

De nationale brancheverenigingen Buma Stemra, NVPI Audio, Platform Makers, Stomp, NMUV en VMM hebben ook een brief aan de Nederlandse leden van het Europees Parlement gezonden. 

Bekijk hier het volledige artikel.