CSRD: Geldt het straks nog voor kleinere bedrijven?
5 maart 2025
Mkb-ondernemingen hoeven zich waarschijnlijk minder zorgen te maken over de verplichtingen voor duurzaamheidsrapportages volgens de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).
De Europese Commissie heeft voorgesteld deze verplichtingen alleen toe te passen op grotere bedrijven, hoewel het voorstel nog goedgekeurd moet worden. De CSRD is een Europese richtlijn die bedrijven verplicht om via rapportages inzicht te geven in hun impact op mens, milieu en maatschappij. Aanvankelijk was het plan om de CSRD stapsgewijs in te voeren: grote beursgenoteerde bedrijven zouden als eerste beginnen (vanaf dit jaar), terwijl kleinere, niet-beursgenoteerde bedrijven pas na 2028 aan de beurt zouden komen. Onlangs heeft de Europese Commissie echter een voorstel gepresenteerd om de regeldruk voor bedrijven te verlichten, waarbij ook de rapportageverplichtingen worden herzien.
Verplichtingen voor alleen de grootste bedrijven
Een van de voorstellen in het ‘Omnibus-vereenvoudigingspakket’ is het versoepelen van de rapportageverplichtingen voor bedrijven met minder dan duizend werknemers en een omzet van minder dan €450 miljoen. Als dit voorstel wordt aangenomen, zouden de CSRD-regels zich vooral richten op de grootste bedrijven, die volgens de Commissie de grootste impact hebben op klimaat en milieu. Dit zou kunnen betekenen dat zo’n 80% van de bedrijven geen verplichting meer heeft om duurzaamheidsrapportages in te dienen. Dit zou de administratieve lasten voor het Europese bedrijfsleven aanzienlijk kunnen verlagen, mocht het voorstel door de EU worden goedgekeurd.
Geen last voor kleinere bedrijven
Er was eerder bezorgdheid dat kleinere bedrijven verplicht zouden kunnen worden om duurzaamheidsrapportages op te stellen, bijvoorbeeld door hun rol als toeleverancier voor grotere bedrijven. Volgens het voorstel van de Commissie lijkt dit echter niet het geval te zijn. De Commissie stelt namelijk dat de rapportageverplichtingen voor grotere bedrijven geen belasting mogen vormen voor kleinere bedrijven in hun waardeketens. Kleine bedrijven zouden zich daardoor beter kunnen richten op duurzame groei. Ook zou de verplichting voor duurzaamheidsrapportages, die oorspronkelijk voor 2026 of 2027 stond gepland, uitgesteld worden naar 2028, mocht het voorstel worden goedgekeurd.
Verplichtingen EU-Taxonomy, CSDDD en CBAM
Ook de verplichtingen van de EU-Taxonomy zouden volgens het voorstel worden verlicht voor kleinere bedrijven. De Commissie stelt voor om een financiële materialiteitsdrempel in te voeren en het aantal vereiste rapportages onder de Taxonomy met zo’n 70% te verkleinen. De rapportage-eisen van de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) zouden verder vereenvoudigd en geharmoniseerd worden. Daarnaast wordt de CO2-heffing aan de buitengrenzen van de EU (CBAM) volgens het voorstel vereenvoudigd. Kleine importeurs zouden mogelijk vrijgesteld worden van de CBAM-verplichtingen door de invoering van een drempel. Ook de regels voor internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen zouden eenvoudiger worden, als het voorstel wordt goedgekeurd.
Europese Commissie blijft gericht op klimaatdoelen
De wijzigingen in de CSRD, CSDDD en CBAM zullen van kracht worden zodra de voorstellen zijn goedgekeurd en gepubliceerd door de EU. De Commissie verwacht dat de voorgestelde wijzigingen jaarlijks zo’n €6,3 miljard aan administratieve kosten kunnen besparen. Desondanks blijft de Commissie vastbesloten om haar klimaatdoelen te behalen: de EU streeft ernaar in 2050 klimaatneutraal te zijn, met als tussenstap een reductie van 55% in broeikasgassen ten opzichte van 1990 in 2030.