Bron

Trouw

Cultuursector ziet publiek terugkeren nu najaarsgolf corona uitblijft

12 januari 2023

Nederlanders gaan weer net zoveel naar musea, theaters, poppodia en filmhuizen als in de jaren voor corona. Een verschil is wel dat bezoekers niet ver van tevoren kaarten kopen, maar pas op het laatste moment.

Directeuren van schouwburgen, filmhuizen, musea en poppodia zijn voor het grootste deel ‘zeer tevreden’ over de bezoekersaantallen in 2022. Dat komt vooral door de tweede helft van 2022, zo blijkt uit een rondgang van Trouw langs culturele instellingen. De gevreesde najaarsgolf aan coronagevallen bleef uit waardoor theaters, filmhuizen, concertzalen en poppodia weer goed gevulde zalen zagen en musea meer bezoekers verwelkomden.

“Blijkbaar is gaan naar een band, feestje, concerten en dansen iets waar mensen enorm op zaten te wachten”, zegt Jolanda Beyer, directeur van het Haarlemse poppodium Patronaat.

Dat merkt ook Spot in Groningen, dat de programma’s verzorgt voor de Stadsschouwburg en muziekgebouw De Oosterpoort. “2022 was voor ons ondanks de eerste drie maanden met maatregelen alsnog een ontzettend goed jaar”, zegt woordvoerder Renate Meijering. “Gemiddeld was de zaalbezetting en het totale aantal verkochte kaarten vrijwel gelijk aan 2019 en in de maand december waren bijna alle programma’s uitverkocht.”

Een trend die alle theaters, concertzalen en poppodia herkennen is dat bezoekers minder snel een abonnement nemen. “Mensen wachten langer met kaarten kopen, maar uiteindelijk zie je wel dat iedereen komt”, zegt Margot Kat van Tivoli/Vredenburg. “Alsof mensen denken: waar gaan we ons geld aan uitgeven? Gelukkig doen mensen dat nog steeds aan cultuur.”

Lees hier het hele artikel