Cultuurwijzer online in zeven gemeenten

15 maart 2018

In zeven gemeenten is het mogelijk om de Cultuurwijzer in te vullen. De Cultuurwijzer is een stemwijzer die kiezers in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen (21 maart) helpt bij het kiezen van de juiste partij als het gaat om kunst en cultuur.

Op www.decultuurwijzer.nl kun je de Cultuurwijzer invullen voor Alkmaar, Amersfoort, Den Haag, Eindhoven, Heerlen, Houten en Smallingerland. Of er in een gemeente een Cultuurwijzer bestaat, is afhankelijk van de lokale culturele instellingen. VNPF-leden en leden van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) zijn in staat gesteld om met zoveel mogelijk andere kunst- en cultuurorganisaties stellingen te formuleren. In zeven gemeenten zijn er in gezamenlijkheid stellingen geformuleerd en aan de politieke partijen voorgelegd. Kiezers in die gemeenten kunnen de Cultuurwijzer nu invullen, vervolgens bekijken hoe de partijen erover denken en kunnen doorklikken naar de cultuurparagrafen.

Waarom de Cultuurwijzer?
Het is belangrijk dat de collegevormende partijen in hun college-akkoord een goede kunst- en cultuurparagraaf schrijven. De Cultuurwijzer stimuleert het onderlinge contact tussen cultuurinstellingen doordat in gezamenlijkheid de Cultuurwijzer moet worden gevuld met stellingen. Tevens moet contact worden opgenomen met de lokale politieke partijen. Nadat de kiezer de stemwijzer heeft ingevuld, kunnen de resultaten worden gebruikt in lobbyactiviteiten. Daarmee laat de gemeentelijke kunst- en cultuursector eensgezindheid zien en is de lobby sterker.

Vragen over de Cultuurwijzer? Mail deze aan kees@vnpf.nl