Bron

All Arts Belastingadviseurs

Cursus belastingen voor theaters, poppodia en -festivals

23 maart 2023

Op maandag 17 april a.s. organiseert de Vereniging voor Schouwburg en Concertgebouwdirecties (VSCD) een belastingcursus in Theater aan de Slinger in Houten.

Deze cursus zal worden gegeven door Teresa van Wanrooij en Dick Molenaar van All Arts Belastingadviseurs

Onderwerpen

Tijdens de cursus zal worden ingegaan op allerlei fiscale aspecten waar artiesten, podia, festivals en andere organisatoren tegen aanlopen. De volgende onderwerpen zullen onder meer aan bod komen:

  • Werken met werknemers of freelancers/zzp’ers: Wanneer is een medewerker (of artiest) als werknemer in dienst en wanneer kan een freelancer/zzp’er ingehuurd worden. Hoe staat het momenteel met de Wet DBA en wat is de toekomstverwachting.
  • Artiestenregeling voor de loonbelasting: Welke spelregels gelden daarvoor, zoals inhoudingsplichtigenverklaring, gageverklaring, eigen verklaring, kleinevergoedingsregeling, buitenlandse artiesten, identificatieplicht en tarieven.
  • Btw verlaagd tarief op toegang tot voorstelling en artiestengages: Wat valt er wel en niet onder het verlaagde btw-tarief. Besproken worden auteursrechten, garderobegelden, pauzedrankjes, reis- en techniekkosten, commissie voor een agent en meer.
  • Subsidies, fondsenbijdragen en btw: Wat is belastbaar voor de btw. Hoe zit het met de aftrek van de voorbelasting van de kosten.
  • Educatie en btw: Wanneer is dit vrijgesteld van btw. En is die vrijstelling wel voordelig.
  • Werkkostenregeling en vrije vergoedingen en verstrekkingen, zoals reiskosten- en thuiswerkvergoeding en vrije toegang tot eigen voorstellingen.
  • Vennootschapsbelasting: De COVID-ondersteuningssubsidies hebben bij veel podia en festivals tot overschotten geleid en de vraag is of daarover vennootschapsbelasting betaald zou moeten worden.
  • Verder is er ruimte voor vragen over andere fiscale onderwerpen

Sprekers zijn Dick Molenaar en Teresa van Wanrooij , beide werkzaam bij All Arts Belastingadviseurs. Zij richten zich op belastingadviezen aan artiesten, podia, festivals en anderen in de kunst- en cultuursector. Daarnaast is Dick Molenaar als onderzoeker verbonden aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam en schrijft hij veel over de belastingregels voor sporters en artiesten. Tijdens deze cursus is er veel gelegenheid tot het stellen van vragen en eigen inbreng.

Programma

Deze cursus zal op maandag 17 april starten om 10:00 met verschillende pauze tussendoor en een gezamenlijke lunch. Na afloop zal er ook de gelegenheid zijn om na te praten tijdens de borrel.

09.30 uur: Inloop
10.00 uur: Start cursus
12.30 uur: Lunch
13.30 uur: Vervolg cursus
16.00 uur: Borrel
17.30 uur: Einde

Kosten

De kosten zijn € 275,-  (exc.btw). Koffie, thee, lunch en de borrel zijn bij de prijs inbegrepen.

Aanmelden

Wil je deelnemen aan de kennisbijeenkomst? Wacht dan niet te lang er zijn in totaal 30 plekken beschikbaar. Geïnteresseerden kunnen zichzelf aanmelden door te mailen naar communicatie@vscd.nl

Theater Aan de Slinger vind je hier.