Bron

samendigitaalveilig.nl

Cybersecuritymonitor 2023: kleinschalige bedrijven hebben werk te doen

9 juli 2024

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft recent de Cybersecuritymonitor 2023 gepubliceerd.

Dit rapport, dat al voor de zevende keer is uitgebracht, geeft inzicht in de cyberweerbaarheid van bedrijven en huishoudens in Nederland. In samenwerking met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en het Digital Trust Center (DTC) zijn de belangrijkste bevindingen voor het Nederlandse bedrijfsleven in kaart gebracht.

Grote versus kleine bedrijven

Uit het onderzoek blijkt dat kleinere bedrijven aanzienlijk minder maatregelen nemen tegen cyberdreigingen dan grotere bedrijven. Dit maakt hen kwetsbaarder voor cyberincidenten. Hoewel er een positieve trend is in de afname van cyberincidenten en ransomware-aanvallen ten opzichte van het voorgaande jaar, blijven kleine bedrijven een zorgpunt.

Verschillen in genomen maatregelen

Het niveau van cyberweerbaarheid stijgt met de hoeveelheid en complexiteit van de genomen maatregelen. Dit jaar is er echter een lichte daling te zien in het aantal bedrijven met twee of meer werknemers dat de helft of meer van de gevraagde cybersecuritymaatregelen neemt. Grotere bedrijven zijn hierbij duidelijk vooruitstrevender dan kleinere bedrijven.

Zo gebruikt slechts 25% van de microbedrijven (2-10 werknemers) een Virtual Private Network (VPN), vergeleken met 81% van de grote bedrijven (250+ werknemers). Zelfstandige ondernemers scoren zelfs lager dan microbedrijven. De discrepantie in de adoptie van geavanceerde beveiligingsmaatregelen is duidelijk zichtbaar.

Lees hier verder