D66 en VVD dienen motie in over garantiefonds

14 januari 2021

De Kamerleden Rob Jetten en Klaas Dijkhoff hebben namens D66 en de VVD bij het kabinet aangedrongen op het openen van een garantiefonds voor evenementen.

Van alle kanten wordt de druk op het kabinet opgevoerd om evenementen te helpen risico's te nemen in het onzekere seizoen dat voor ons ligt. Met een garantiefonds kunnen organisatoren beginnen met het ontwikkelen van plannen. Gaat het evenementen uiteindelijk niet door, dan staat de overheid garant voor een deel van de kosten. De motie verzoekt de regering een besluit over het plan voor 1 februari te nemen.

Afgelopen week opende de Alliantie voor Evenementenbouwers het jaar met een brandbrief, waarin gesteld werd dat 1 februari de uiterste deadline is, wil het zomerseizoen 2021 nog kans van slagen hebben. Eind december al gaf minister Van Engelshoven hardop toe met de ministeries van Economische Zaken en Financiën over een garantiefonds te praten. Het kabinet verwacht eind januari, begin februari duidelijkheid te kunnen geven.

Niet snel genoeg, vond SP-Kamerlid Peter Kwint woensdagmiddag in een panel op ESNS. 'Het was negen maanden geleden al duidelijk dat dit probleem er was. Dat het fonds er nog steeds niet is vind ik nalatig.' Toch was duidelijk dat vrijwel alle partijen positief staan tegenover zo'n regeling. Vooral de linkse partijen zijn groot voorstander, maar ook CDA en VVD lieten zich voorzichtig positief uit. Vanmiddag schaarde ook de Amsterdamse wethouder Touria Melianizich achter het voorstel, in een gezamelijk statement met Ruben Brouwer van Mojo Concerts.

De vraag is vooral: hoeveel geld reserveert het kabinet, en onder welke voorwaarden kunnen bedrijven er gebruik van maken. In België bijvoorbeeld gaat dat in de vorm van een voorschot. In Duitsland mag een onderneming het geld houden als een nieuwe lockdown roet in het eten gooit. Ruben Brouwer van Mojo gaf aan dat de sector ook enorm geholpen is met leengeld, dat de sector in gezamenlijkheid terug wil betalen.