“De festivalzomer van 2021 wordt nog een hele uitdaging”

1 juli 2021

Na een leeg jaar krijgen we nu toch een festivalzomer: zonder 1,5 meter, zonder mondkapjes maar met testen bij de ingang. En zo zijn er meer uitdagingen NRC sprak met diverse festivalorganisatoren.

Vanaf 25 juli vervalt de beperking van het aantal bezoekers en is er groen licht voor grote, meerdaagse festivals als Lowlands in augustus waar 60.000 bezoekers zullen blijven logeren. Het garantiefonds, een financieel vangnet voor als het tóch niet door kan gaan, is opgetuigd. De anderhalve meter is overboord en mondkapjes zijn passé. Let’s get the party started! Toch?

Nou, ja. Maar er zijn nog wel wat hobbels te nemen voordat het festivalseizoen echt van start kan, blijkt uit een rondgang langs diverse muziekfestivals. Het grootste probleem? Het ‘tussentijdse testen’, dat als het aan het RIVM ligt een voorwaarde wordt voor meerdaagse festivals waar bezoekers overnachten. Controleren bij de ingang? Dat is voor festivalorganisatoren geen probleem met de coronacheck-app die aangeeft of iemand gevaccineerd is, of niet langer dan 40 uur geleden een negatieve coronatest had.

Op een weekendfestival (drie dagen, vier nachten, de start is meestal donderdagavond) wordt dit lastiger. Wie moet je wanneer testen? En wat te doen met positief geteste bezoekers die meteen in isolatie moeten? Hoe doe je bron- en contactonderzoek en hoe is die olievlek in te dammen op een festival?

Over de voorwaarden buigt het demissionair kabinet zich deze week met de evenementensector. Berend Schans, directeur van brancheorganisatie VNPF, is voorzichtig positief. „Ik denk dat we eruit komen. Het leeuwendeel van de doelgroep zal in augustus zijn gevaccineerd. De meeste festivals zijn pas in augustus en september, en voor die festivals zie ik het positief in. Maar alles voor die tijd is… ingewikkeld.”

Spagaat
De tijd is gunstig voor Lowlands en Down The Rabbit Hole, concludeert ook marketingmanager Bente Bollmann opgelucht. Zijn beide driedaagse festivals zijn eind augustus om logistieke redenen na elkaar op hetzelfde terrein in Biddinghuizen. Tegen die tijd zijn de anderhalve meter en de beperking van de capaciteit geen eis meer en dat waren de belangrijkste voorwaarden om de festivals door te kunnen laten gaan. Afstand houden is op Lowlands ondoenlijk, zegt Bollmann. „Het past niet op het terrein. Bovendien wil je dat niet gaan controleren. We zijn een ‘free state of love’, geen politiestaat.”

Lowlands is al twee jaar uitverkocht. De meeste mensen behielden hun kaarten voor deze editie, zo’n 1.500 kaarten van mensen die hun geld terugvroegen zijn opnieuw verkocht. Down The Rabbit Hole is met 40.000 verkochte kaarten ook uitverkocht. „Met een kleinere capaciteit waren we in een onmogelijke spagaat gekomen: een selectie van bezoekers, die hun kaartje al die tijd bewaarden, is gewoonweg niet te maken”, zegt Bollmann.

Terrein in drieën
Bij het kleinere driedaagse Grasnapolsky in Scheemda (vanaf 30 juli) hebben ze wel een idee voor het tussentijds testen, maar ze weten niet of dat wel op die manier kan. „Wij denken: we doen het op zondagochtend als iedereen vanaf de camping binnenkomt, en dan maken we er iets leuks van”, zegt festivaldirecteur Mariska Berrevoets. „Of we daar ter plekke kunnen testen in samenwerking met Testen voor toegang, is nog onduidelijk. Net als hoe we erachter komen wie op welk moment getest moet worden en hoe we daar vervolgens mee omgaan.”

Een van de eerste langdurige festivals is Welcome to the Village (16 t/m 18 juli). Hun aanpak valt op. Er is in het natuurgebied bij Leeuwarden geen logeermogelijkheid en ze controleren elke dag iedereen opnieuw. „We hebben het terrein in drieën opgedeeld. Drie groepen van 750 mensen wisselen elke 2,5 uur”, legt woordvoerder Chris Moorman uit. „Die gebieden hebben elk een eigen uitstraling en ook de programmering verschilt een beetje. Je waant je telkens op een nieuw festival. Over drie dagen organiseren we dus eigenlijk negen kleine festivals.”

Lees hier verder