De helft van alle acts op festival Primavera was vrouw; geen statement maar het ‘nieuwe normaal.’ Was het een succes?

13 juni 2019

Toen het Spaanse festival Primavera eerder dit jaar aankondigde te gaan werken met iets dat alle schijn heeft van een vrouwenquotum, waren de reacties niet bepaald blij en instemmend. Tijdens het festival wilde de directie best toegeven dat de respons vanuit het publiek én de festivalwereld nogal deprimerend was melde de Volkskrant.

‘Ronduit misogyn’, zegt Marta Pallarès van Primavera, die de zware taak heeft het fiftyfiftybeleid uit te leggen. ‘We zouden het festival kapotmaken.’ Primavera zou al dat moois dat in bijna twintig jaar was opgebouwd zomaar slachtofferen aan doorgeslagen politieke correctheid, was het idee.

Pallarès noteerde wat reacties in haar notitieblok, om die later te kunnen delen met iedereen die het weten wilde. ‘Met dit gelijkheidsbeleid van Primavera gaan we af op een schrale, ongeïnspireerde toekomst’, schreef iemand. Een ander: ‘Jullie slopen een prachtig festival door nu slechte vrouwelijke acts te programmeren die anders nooit op het festival hadden kunnen spelen.’ En: ‘Jullie promoten toch geen seksegelijkheid door zomaar wat vrouwen op het programma te kwakken, om maar aan die 50 procent te komen? Het gaat toch om de kwaliteit van de muziek?’

Lees hier het volledige artikel.