De impact van een digitale verstoring op je organisatie
7 mei 2025
Stel je voor: op een doodgewone werkdag ligt ineens je IT-systeem plat door een ransomware-aanval.
Orders kunnen niet verwerkt worden, online systemen zijn niet bereikbaar en een groot deel van je medewerkers kan zijn werk niet doen. Voor veel organisaties klinkt dit scenario misschien vergezocht. Toch is de realiteit dat digitale verstoringen – van cyberaanvallen tot IT-storingen – elk bedrijf kunnen raken, klein óf groot.
Veel ondernemers denken dat zij geen doelwit zijn, maar de gevolgen van zo’n incident zijn niet te onderschatten. Je hébt namelijk iets te verliezen.
- Stel dat je geen toegang meer hebt tot bestellingen of klantinformatie – je kunt klanten niet meer helpen en er gaat geen levering de deur uit.
- Misschien moeten productiemachines stilgezet worden of vallen logistieke processen stil. Ondertussen lopen vaste lasten zoals huur en lonen gewoon door.
- Bedrijfsschade kan zo snel oplopen. Daar komen indirecte gevolgen bij, zoals reputatieschade. Klanten en ketenpartners verliezen mogelijk het vertrouwen als bekend wordt dat je gehackt bent.
Een cyberincident raakt in een keten vaak meerdere partijen. Valt jouw bedrijf stil, dan hebben leveranciers of klanten daar ook last van — en andersom. Zo kan één verstoring een domino-effect veroorzaken. Voor mkb-toeleveranciers is dat een reëel risico. Investeren in goede cybersecurity (zoals updates, sterke wachtwoorden en back-ups) verkleint de kans op problemen. Maar 100% voorkomen is onmogelijk. Daarom is het cruciaal om vóóraf goed voorbereid te zijn op het onverhoopte moment dat het misgaat.
Oefeningen voor alerte cyberbewuste medewerkers
De insteek van een cybertraining is om medewerkers in een veilige omgeving te laten leren, communiceren en samenwerken. Niet om ze te betrappen op fouten of verkeerd gemaakte keuzes. De ‘lessons learned’ uit een training kun je gebruiken om digitale incidenten binnen je organisatie te voorkomen en om beter voorbereid te zijn op een echt cyberincident.
Hulpkaart, video’s en quizzen
Samen Digitaal Veilig biedt:
- een superhandige hulpkaart om naast elke computer te leggen. https://samendigitaalveilig.nl/cybernoodplan/
- Video e-learnings van Samen Digitaal Veilig: om medewerkers bewust te maken over uiteenlopende cyberonderwerpen.
- Phishing Quiz: online kennistest over phishing en waarbij medewerkers verschillende nep e-mails moeten beoordelen;
- Fraude Quiz: online kennistest over zakelijk veel voorkomende soorten online fraude;