Bron

EU

De Kunstmatige Intelligentie Wet eindelijk goedgekeurd door het Europees Parlement

22 maart 2024

Als laatste stap in het wetgevingsproces heeft het Europees Parlement op 13 maart de definitieve tekst van de Kunstmatige Intelligentie Wet goedgekeurd.

Het algemene doel van de AI Wet is het beschermen van fundamentele rechten, democratie, de rechtsstaat en milieuduurzaamheid tegen AI met een hoog risico, terwijl innovatie wordt gestimuleerd en Europa wordt gevestigd als leider op dit gebied. De verordening legt verplichtingen op voor AI op basis van de potentiële risico's en impactniveaus.

De nieuwe regels verbieden bepaalde AI-toepassingen die de rechten van burgers bedreigen, waaronder biometrische categorisatiesystemen op basis van gevoelige kenmerken en het ongericht schrapen van gezichtsafbeeldingen van internet of CCTV-beelden om gezichtsherkenning databases te creëren. Emotieherkenning op de werkplek en op scholen, sociale scoren, voorspellende politiewerkzaamheden (wanneer deze uitsluitend zijn gebaseerd op het profileren van een persoon of het beoordelen van hun kenmerken), en AI die het menselijk gedrag manipuleert of misbruik maakt van de kwetsbaarheden van mensen, zullen ook verboden worden.

Voor meer informatie over hoe de AI Wet van invloed is op ‘live uitvoeringsorganisaties’, zie het speciale gedeelte over AI in de Pearle*/EFA brochure ‘The Ultimate Cookbook for the Cultural Managers: Connecting the EU Digital Strategy with live performance organisations.’