Bron

Frankwatching

Dé socialmedia-trends, tips & must-reads voor de tweede helft van 2023

29 augustus 2023

De zomermaanden lopen op hun einde en dat betekent dat het tijd is om weer met frisse moed, opgefriste kennis en een bak inspiratie aan de slag te gaan met je socialmedia-strategie.

Welke trends, ontwikkelingen en tips voor social media mag je niet missen voor de tweede helft van 2023? Frankwatching heeft de must-reads van de afgelopen tijd voor je verzameld. Er klinken regelmatig kritische geluiden over de verslavende factoren van social media, maar ons socialmedia-gebruik wordt er vooralsnog niet minder om. Uit het Nationale Social Media Onderzoek van Newcom blijkt dat we in 2023 dagelijks 7 minuten meer besteden aan de socials dan in 2022. In totaal gemiddeld 114 minuten (bijna 2 uur) per dag.

TikTok is met 4 miljoen gebruikers in Nederland nog relatief klein, maar maakt met 34% wel de grootste groei door. Onder de ‘big five-platforms’ (WhatsApp, Facebook, YouTube, Instagram en LinkedIn) is Instagram met een groei van 18% de winnaar. Maar let op: die groei zit vooral in de oudere leeftijdsgroepen. Het dagelijks gebruik van Instagram van jongeren onder de 25 jaar (Gen Z) loopt terug. Meer conclusies uit het socialmedia-onderzoek vatten Annemiek Nederpel en Tineke Pauw (Frankwatching) voor je samen in dit artikel.

Gen Z versus andere generaties bereiken

Jongeren oftewel Gen Z (± tussen de 11 en 26 jaar) bereiken, blijkt sowieso een grote uitdaging op dit moment. Ze lijken immuun te zijn voor traditionele marketinguitingen. Nina Hartman (Frankwatching) sprak Kim Smulders (creatief merkstrateeg bij Interpolis) over hun campagne gericht op jongeren en deelt een paar handige tips.

 1. Gebruik krachtige en opvallende beelden en korte video’s
 2. Zet in op de juiste kanalen, zoals TikTok, Instagram (Reels) en YouTube
 3. Gebruik (de juiste) influencers
 4. Betrek Gen Z bij het creatieproces
 5. Ga aan de slag met storytelling

Misschien zijn niet Gen Z’ers, maar de Millennials, Generatie X of de Babyboomers jouw belangrijkste doelgroep. Inzichten over hoe zij zich online gedragen en hoe je ze het beste bereikt, vind je in dit artikel van Sanne Bekkema (Frankwatching).

Meer tips

Lees hier verder voor het hele artikel met tips over:

 • Socialmediatrends & -ontwikkelingen
 • Praktische tips
 • LinkedIn
 • Instagram & Facebook
 • Twitter, TikTok en decentrale social media
 • Tips voor je socialmedia-strategie