Bron

Pearle*

De Verordening digitale diensten: op weg naar implementatie

31 oktober 2022

De Verordening digitale diensten: op weg naar implementatie

De Verordening digitale diensten (Engels: Digital Services Act, DSA) is een voorstel van wetgeving, uitgewerkt door de Europese Commissie. Het doel ervan is het juridisch kader van de Europese Unie inzake elektronische handel te actualiseren.

Op 4 oktober jongstleden 2022 heeft de Raad definitief zijn goedkeuring gehecht aan de Verordening digitale diensten. Beter bekend als de Digital Service Act (DSA). De DSA bevat bepalingen over de aansprakelijkheid van online tussenpersonen en platforms bij het online verkopen van diensten.

Lees hier het persbericht van de Europese Raad over dit onderewerp.

DSA een goede stap tegen secundaire kaartverkoop

Wat de live sector betreft, legt de DSA de online secundaire ticketingmarkt verder aan banden, aangezien de DSA regels bevat over de identificatie van handelaren op onlinemarktplaatsen.

Zoals we allen weten zijn er nog stees niet-geautoriseerde platforms en online handelaren actief die een parallelle markt hebben gecreëerd waarop ze tickets verkopen voor prijzen die veel hoger zijn dan de nominale waarde ten nadele van consumenten , artiesten en organisatoren van evenementen. Als sector voeren we campagne via Weet Waar Je Koopt.

Ook platforms buiten EU moeten voldoen aan de EU-regels

Regelmatig opereren platformen vanuit een “veilige haven” buiten de EU op de Europese markt. In dit verband juichen wij het toe dat met de implementatie van de DSA die platforms moeten voldoen aan de EU-regels bij het handelen op het grondgebied van de Unie. De DSA is vanaf 17 februari 2024 van toepassing in alle lidstaten.