DEN-event: de conferentie over cultuur en digitalisering

7 februari 2019

Maandag 4 en dinsdag 5 maart vindt in De Doelen in Rotterdam het DEN-event plaats, de conferentie over cultuur en digitalisering. Op de eerste dag staat digitalisering in de kunstensector centraal: wat hebben digitale technieken te bieden zowel voor instellingen als voor kunstenaars zelf? En hoe benut je het bij het behoud van je artistieke erfenis? Op de tweede dag verbindt DEN de inzet van digitalisering met erfgoed en maatschappelijke thema’s.

Aan het woord komen (internationale) sprekers; zowel kunstenaars als medewerkers van kunst- en erfgoedinstellingen, beleidsmakers en digitale pioniers.

Programma

Inspirerende keynotesprekers op dag 1 zijn Marleen Stikker, internetpionier en bekend van Zomergasten en Kati Price (beide dagen) hoofd digitale media bij het Victoria & Albert Museum in Londen. Daarnaast spreekt kunstenaar Christian “Mio” Loclair, directeur van Waltz Binaire, een creatieve werkplaats in Berlijn voor beweging en digitale kunst. Op de tweede dag is Deborah Papiernik van internationaal gamebedrijf Ubisoft keynotespreker. Op beide dagen zijn er uit actieve deelsessies met actuele voorbeelden uit de praktijk over onder andere open data, diverse videoplatforms, podcast-technologie en het gebruik van VR en AR. 

Voor wie?

Het DEN-event is interessant voor professionals in kunst- en erfgoedinstellingen én voor zelfstandig kunstenaars en beleidsmakers. Ben je bijvoorbeeld conservator, dramaturg, uitvoerende, professional op AV-gebied, archivaris, registrator, of heb je een technische of communicatie achtergrond? Neem deel aan de thematische deelsessies en wissel ervaringen uit. Kortom, twee dagen om je te laten inspireren door de mogelijkheden van digitalisering voor je eigen werkpraktijk, kennis te delen en te netwerken. 

Actuele thema’s

In de recente adviesaanvraag van Minister Van Engelshoven aan de Raad voor Cultuur geeft de minister aan dat digitale toepassingen cultuur kunnen ondersteunen bij creatie, maar ook bij activiteiten op het gebied van educatie, talentontwikkeling of het bereik van nieuw en ander publiek. Op het tweedaags DEN-event komt dit op verschillende manieren aan de orde.

Over DEN

De opkomst van de digitale transformatie in de maatschappij roept voor culturele organisaties nieuwe vragen op en biedt nieuwe kansen. DEN stelt culturele instellingen in staat om die kansen en mogelijkheden te benutten. We delen kennis en ervaringen en maken mogelijkheden van digitalisering zichtbaar.

Klik hier voor het volledige programma.