DEN lanceert de CyberVeilig Check voor culturele organisaties

20 juni 2024

DEN heeft in nauwe samenwerking met het Digital Trust Center (DTC), de CyberVeilig Check voor de cultuur kunnen gelanceerd.

“Kleine en middelgrote bedrijven lopen achter met cyberveiligheid”; stelt de Cyber Security Raad, in hun recente advies. Het onafhankelijk adviesorgaan adviseert dit te verbeteren door o.a. de samenwerking te bevorderen tussen sectorspecifieke organisaties en de bestaande kennisinstellingen op het gebied van cyberveiligheid. DEN heeft daartoe het initiatief genomen voor de cultuursector.

Michel Verhagen, manager van DTC (onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat): “Vaak wordt gedacht dat kleinere bedrijven, organisaties en instellingen geen doelwit voor cybercriminelen zijn. Ten onrechte. Want de realiteit is dat cyberaanvallers ook graag kiezen voor de weg van de minste weerstand. Met een paar eenvoudige ingrepen maak je het hen een stuk lastiger om digitaal binnen te dringen. De CyberVeilig Check voor culturele instellingen helpt je hierbij. Het geeft je een actielijst met begrijpelijke instructies om -vandaag nog- je basisbeveiliging op orde te brengen.”

Speciaal voor culturele instellingen is een eigen variant van de CyberVeilig Check samengesteld

Verhagen: “Het geeft voldoening om te merken dat we nu naast kleine ondernemers ook gericht specifieke groepen organisaties kunnen bereiken. Na kleine aanpassingen in de CyberVeilig Check voor mkb en zzp, is de CyberVeilig Check geschikt gemaakt voor de cultuursector. Een mooi voorbeeld van hergebruik van een goed instrument in combinatie met het toevoegen van relevantie voor de ontvanger. De CyberVeilig Check geeft na het invullen van een korte vragenlijst concrete maatregelen weer die nodig zijn voor culturele organisaties in een overzichtelijke actielijst.”

Bescherm je organisatie, doe de CyberVeilig Check!

Uit een breed onderzoek van DEN in 2023 bleek dat 3 op de 10 culturele organisaties de afgelopen 3 jaar te maken hebben gehad met een cyberincident. Dus ga vandaag nog aan de slag en kijk snel waar de basisbeveiliging van jouw culturele organisatie beter kan.

Doe hier de CyberVeilig Check