Bron

Den.nl

DEN onderzoek ‘de proeftuin’: uitdagingen bij digitale transformatie

4 april 2024

Digitale transformatie is vaak moeilijk grijpbaar en brengt voor organisaties uitdagingen met zich mee.

Logisch natuurlijk, maar wat zijn nu precies die uitdagingen? Dat vroeg DEN zich ook af en vooral: wat kunnen wij nog meer bijdragen om te helpen bij digitale transformatie? DEN startte in samenwerking met TwynstraGudde een onderzoek, de proeftuin. Na diverse workshops met acht culturele organisaties, hebben ze een beter beeld gekregen. Ze presenteerden deze week de eerste uitkomsten.

Waar ging het proeftuintraject over?

Laura de Vos, senior-adviseur bij DEN, heeft samen met een team van adviseurs van organisatieadviesbureau TwynstraGudde in een proeftuintraject onderzocht welke mogelijke ‘tools’ toegevoegd kunnen worden aan de DEN toolbox om de cultuursector verder te helpen bij de uitdagingen van digitale transformatie. Acht musea- en theaterorganisaties namen deel.

Tijdens het traject zijn diverse workshops gegeven waarin werkvormen en middelen zijn ontwikkeld en getoetst die aansluiten bij de werkpraktijk en het kennisniveau van de deelnemers. Onderwerpen die daarbij aan de orde kwamen zijn: toekomstdenken, (regionale) gezamenlijke digitaliseringsambities en ‘hoe neem je je organisatie mee in je (digitale) visie’.

De 5 grootste uitdagingen naar digitalisering

Deze proeftuin leverde interessante en tegelijkertijd veel herkenbare inzichten voor DEN en de deelnemers op. De cultuursector geeft aan tegen de volgende uitdagingen aan te lopen bij digitale transformatie:

  1. De ICT-basis is soms nog beperkt op orde waardoor de basis voor digitale transformatie nog mist.
  2. Samenwerking met elkaar (buiten en binnen de cultuursector) is niet vanzelfsprekend terwijl er wel identieke uitdagingen liggen.
  3. Een digitale strategie of digitale transformatie is vaak een brug te ver: het begint bij het zetten van kleine digitale stappen en een andere manier van werken.
  4. Binnen een organisatie zijn er verschillende belangen bij strategie en digitalisering. Bedrijfsvoering, artistieke belangen en belangen van subsidiegevers/-regels zijn niet gemakkelijk op een lijn te brengen.
  5. Tijd en ruimte maken om gezamenlijk het gesprek te voeren, over de veranderende (digitale) wereld en hoe je je als organisatie daartoe verhoudt, is beperkt.

3 praktische tips voor cultuurprofessionals

Digitale transformatie is een veelomvattend begrip en misschien daardoor ook onoverzichtelijk. De kern is om klein te beginnen, te experimenteren en gewoon ‘te doen’.  We geven je graag drie ideeën mee:

  1. Kan een digitaal element een nieuw project verrijken?
  2. Zijn er interne processen die efficiënter kunnen door een digitaliseringslag of andere manier van werken?
  3. De samenleving is steeds digitaler. Matcht je aanbod nog bij de behoeften van jullie doelgroep?

 

Lees hier verder