Derde (laatste) ronde aanvraag Kickstart Cultuurfonds voor poppodia 14-18 september

10 september 2020

Van maandag 14 t/m vrijdag 18 september is het loket van Kickstart Cultuurfonds nog eenmaal geopend en kunnen poppodia en concertzalen een aanvraag indienen met plannen om publiek weer op een veilige manier live in aanraking te laten komen met kunst en cultuur. De regeling is een succes te noemen: na de eerste en tweede ronde ontvingen maar liefst 18 VNPF-podia al donaties van tezamen ruim € 856.000.

Kickstart Cultuurfonds is een tijdelijk fonds, door de BankGiro Loterij en ruim tien private fondsen opgericht om podia, producenten en musea te helpen zich aan te passen aan de anderhalve metersamenleving. Doel is dat publiek weer op een veilige manier live in aanraking kan komen met kunst en cultuur. De regeling is gericht op het aanpassen van de instelling aan de 1,5 metercriteria om fysiek bezoek van het publiek aan kunst en cultuur te intensiveren. N.B. de regeling is dus niet bedoeld voor programma (bijv. streaming) en/of marketing.

In de eerste indienrondes bleek dat voor veel podia het verhogen van de zaalcapaciteit prioriteit heeft. Toegekende donaties zijn bijvoorbeeld bestemd voor aanpassingen aan de zaal en podium, zoals extra meubilair en technische voorzieningen. Voor grotere zalen is het veelal noodzakelijk de bezoekersstroom te reguleren. Zij vragen aan voor bewegwijzering, aanpassingen aan het kassasysteem en extra pin-faciliteiten en ook voor extra security, publieksbegeleiders, schoonmaak en desinfectievoorzieningen. Kijk hier voor meer informatie en criteria.

Wanneer
Vanaf aanstaande maandag (14 september) kunnen poppodia en concertzalen weer een aanvraag indienen bij het Kickstart Cultuurfonds. Voor de derde en tevens laatste indienmogelijkheid is het loket is geopend van maandag 14 september 10.00u tot vrijdag 18 september 16.00u.

Wie
Alle poppodia kunnen in principe in aanmerking komen voor een donatie. In de eerste en tweede ronde kregen achttien VNPF-leden al een donatie, naast vele andere muziekpodia.

Grote spelers als Paradiso en Melkweg ontvingen ieder 100.000 euro.  Daarnaast werden kleinere aanvragen gehonoreerd.  Kijk hier voor een complete lijst met toekenningen. Enkele voorbeelden uitgelicht:

De Pul, Uden – ontving een donatie van 37.475 euro
Na een proefperiode deze zomer heropende Poppodium De Pul op 1 september in aangepaste vorm. In de grote zaal is een verhoging gecreëerd, er inklapbare stoelen en tafels aangeschaft, er zijn met trussen en doeken looproutes aangebracht in de publieksruimtes, het kleedkamergebied is verruimd en er is extra beveiliging ingehuurd. De Pul bereikt doorgaans zo’n 20.000 bezoekers per jaar. Met deze aanpassingen, mede mogelijk gemaakt door Kickstart Cultuurfonds, kan het podium 40% van de reguliere capaciteit realiseren.

De Meester, Almere – ontving een donatie van 22.000 euro
Poppodium De Meester is hét poppodium van Almere. De Meester wil het huidige podium in de hoofdzaal vervangen door een modulair podium dat zowel de zaalcapaciteit als de indelingsmogelijkheden vergroot. Het huidige podium is namelijk te hoog voor seated concerten en voorstellingen. Met het nieuwe podium wordt 50 tot 100% meer effectieve vloerruimte gewonnen en het huidige bezoekersaantal wordt verdubbeld van 30 naar 60 bezoekers. Kickstart Cultuurfonds vindt het van waarde dat De Meester door deze aanpassingen meer publiek kan ontvangen. Daarnaast is er waardering voor de sociale en educatieve activiteiten die in het podium ook ontplooid worden.

Iduna, Drachten – ontving een donatie van 10.000 euro
Iduna, het poppodium van Drachten, heeft de zaal inmiddels aangepast aan de coronavoorschriften en kan daar nu 70 bezoekers ontvangen. Om het publiek echt veilig te kunnen ontvangen is aanvullend een aanpassing bij de horeca nodig: een nieuw contactloos kassasysteem dat in de plaats komt van betalen met munten. De podium levert een mooie eigen bijdrage, Kickstart Cultuurfonds dekt het tekort.

Verder goed om te weten

  • Er kunnen in principe donaties van 5.000 tot 100.000 euro worden aangevraagd
  • Het fonds streeft ernaar om binnen vier weken te besluiten. Een eventuele donatie wordt direct daarna overgemaakt.
  • Kickstart Cultuurfonds verdeelt het beschikbare budget over de indienrondes. Het is dus niet “wie het eerst komt, wie het eerst maalt”.
  • Zorg dus, dat je een goed plan indient, waarin helder wordt omschreven welke gevolgen je podium ervaart van de anderhalve metersamenleving, wat het beoogde resultaat is (in termen van het weer bedienen van het publiek) en welke aanpak daarvoor nodig is.

Contact
Heb je nog vragen, mail dan naar muziekpodium@kickstartcultuurfonds.nl, dan neemt een van de adviseurs snel contact met je op. Of bel aanstaande maandag 14 september tussen 13 en 17uur met je laatste vragen naar de spreekuur-telefoon: 020-800 91 50.