Bron

Div

Dit betekent de val van het kabinet voor organisaties

11 juli 2023

Wat gebeurt er na de val van Rutte IV en het vertrek van de minister president?

Op vrijdag 7 juli werd duidelijk dat het kabinet Rutte IV is gevallen. Maandag 0 juli heeft premier Rutte zijn vertrek uit de politiek aangekondigd. Wat betekent het einde van het kabinet voor organisaties?

Demissionair kabinet: geen nieuw beleid

Nu Rutte IV gevallen is, is het kabinet demissionair tot er een nieuw kabinet gevormd is. Het gevolg daarvan is dat er alleen nog ‘eenvoudige’ lopende zaken worden afgehandeld. Controversiële en gevoelige dossiers mogen niet meer worden opgepakt en komen op het bordje van het volgende kabinet te liggen. De Tweede Kamer beslist welke dossiers dit zijn. Daarbij geldt dat de meerderheid bepaalt, maar ook de wens van een minderheid wordt in acht genomen.
Kortom, het demissionaire kabinet behandelt alleen nog urgente zaken die niet op de lijst van controversiële onderwerpen staan en niet kunnen wachten op een nieuw kabinet.

Wanneer zijn de nieuwe verkiezingen?

De verkiezingen voor een nieuw kabinet kunnen op zijn vroegst half november 2023 worden gehouden, heeft de Kiesraad laten weten. De exacte datum is nog niet bekend. Eerst moet de datum bekend worden waarop de Tweede Kamer wordt ontbonden. Vervolgens moeten de verkiezingen binnen drie maanden worden uitgeschreven. Er gaat dus wel wat tijd overheen voordat we naar de stembus kunnen.

Wel een begroting met Prinsjesdag

Of het kabinet nu demissionair is of niet, op Prinsjesdag moet er een begroting voor het komende jaar gepresenteerd worden. Dat valt dit jaar op 20 september, nog voor de nieuwe verkiezingen dus. De begroting zal in 2023 minder over beleidsplannen gaan omdat het demissionaire kabinet alleen lopende zaken afhandelt en het hoognodige zal doen om de begroting rond te krijgen.

‘Lichte’ Prinsjesdag

Na Prinsjesdag moet de begroting nog goedgekeurd worden door de Tweede en Eerste Kamer. Hoewel nog niet bekend is welke onderwerpen als controversieel worden aangemerkt, is de verwachting dat er grote vraagstukken in de ijskast belanden. Daarmee zal er op 20 september een ‘lichte’ Prinsjesdag zijn. Dat komt overigens vaker voor. Zo was hier ook in 2021 sprake van, toen de formatie na de verkiezingen maandenlang muurvast zat.