Drie vragen aan Marjo van Schaik

13 september 2018

Marjo van Schaik, o.a. interim-directeur van Tolhuistuin, spreekt op ons Congres Podia & Festivals over haar promotieonderzoek Spaces of Culture. Deze week stelden we haar niet de gewoonlijke zes, maar drie vragen.

Wie ben je en waarover kom je vertellen op het Congres Podia & Festivals?
Sinds een jaar of tien werk ik als creative producer, strategisch adviseur en onderzoeker. Ik bedenk en initieer zelf projecten, zoals Europe by People en nu een project in Oekraïne met als doel third places te ontwikkelen voor jongeren. Daarnaast werk ik in opdracht van culturele instellingen; zo ben ik nu interim-directeur van Tolhuistuin in Amsterdam en was ik afgelopen jaar interim-directeur van het Nationaal Glasmuseum in Leerdam. Ook doe ik toegepast en wetenschappelijk onderzoek in de culturele sector. Begin 2018 promoveerde ik op de ontwikkeling van de betekenis van cultuurgebouwen in de huidige netwerksamenleving en binnenkort wordt mijn boek daarover, Spaces of Culture, gepubliceerd bij NAi Uitgevers. Over dit onderzoek kom ik vertellen op het congres.

Waarom is je onderzoek interessant voor poppodia?
Het onderzoek gaat o.a. over nieuwe (pop)podia met bijzondere aandacht voor welke strategieën het best passen op welke plek. Welk type leiderschap hoort daar bij? Volgens mij zijn de uitkomsten interessant omdat het kan helpen bij het maken van weloverwogen keuzes over herbouw, verbouw en nieuwbouw. Daarnaast ook bij het bepalen van de juiste strategie op een al bestaande locatie.

Zijn er andere sessie waarnaar je uitkijkt/die je gaat bezoeken?
Vooral de keynote van Jitske Kramer spreekt mij aan. Uit mijn onderzoek komt duidelijk naar voren hoe belangrijk het type leiderschap is en ik ben benieuwd naar de visie van Jitske daarop!

Voorintekening publiekspublicatie
Marjo van Schaik is bezig met een publieksversie van haar proefschrift dat geschikt is voor een groter publiek dan alleen wetenschappers. Voorintekening is mogelijk. Mail Marjo op mare@marjovanschaik.nl.