Duidelijkheid over uitgestelde belastingen in voorjaar ’21

5 november 2020

Organisaties die gebruik hebben gemaakt van het bijzonder uitstel van betaling voor hun belastingen in verband met de coronacrisis krijgen in het voorjaar van 2021 een brief van de Belastingdienst.

Hierin staat hoe hoog hun schuld is, zijn de voorwaarden voor de betalingsregeling opgenomen en wat de organisatie per maand moet gaat aflossen.

Organisaties kunnen sinds maart van dit jaar bijzonder uitstel van betaling krijgen voor tal van belastingen zoals de loonheffingen, vennootschapsbelasting en btw in verband met de coronacrisis. Aan dit bijzonder uitstel is per 1 oktober 2020 echter een einde De uitstel kon tot 1 oktober 2020 worden aangevraagd, en loopt uiterlijk tot het eind van dit jaar. Hierna moet dus over de terugbetaling van de schulden worden nagedacht. Hierover is vastgelegd dat organisaties de uitgestelde belastingschulden vanaf 1 juli 2021 moeten gaan terugbetalen en ze krijgen daar 36 maanden de tijd voor.

Brief met voorwaarden en bedragen volgt in voorjaar '21
De organisatie ontvangt, omdat de betalingsregeling per 1 juli 2021 (uiterste betaaldatum 1e termijn: 31 juli 2021) start, in het voorjaar van 2021 een brief met daarin:

  • een definitief overzicht van de belastingschuld;
  • de voorwaarden van de betalingsregeling;
  • het maandbedrag van de betalingsregeling.

Wat nu als een organisatie de belastingen in 2021 nog niet op tijd kan betalen? Dan moet hij volgens de gebruikelijke regels betalingsuitstel  aanvragen of een betalingsregeling afspreken met de Belastingdienst.