Ecodesign Podiumlicht

15 januari 2019

Op maandag 17 december hebben de vertegenwoordigers van de EU-lidstaten gestemd over de herziening van de voorschriften inzake ecologisch lichtontwerp, waaronder regels voor podium- en studioverlichting.

De onlangs bekend geworden definitieve tekst verleent verdere vrijstellingen ten behoeve van de live uitvoeringspraktijk, wat betekent dat de meeste van onze resterende eisen, ingebracht via o.a. Pearle, in aanmerking zijn genomen:

  • Stand-by-power: een extra alinea is ingevoerd voor onze sector, zoals gevraagd, om de tekst en de uitzondering voor lichte netwerken die worden gebruikt in podia te verduidelijken.
  • Sterk LED wit licht: vrijgesteld (we wachten op de details)
  • Kleur-afstelbaar licht: verlenging van de golflengte van groen, die eerder zeer beperkt was.
  • T8 en sommige TL-armaturen: moeten uiterlijk in 2023 en niet uiterlijk ins 2021 uit de handel worden genomen.
  • R7's: zijn vrijgesteld, met een lichtstroom boven 12.000 lumen (het is nog niet zeker of dit geldt tot 2023 of van langere duur is).

Terwijl sommige van de lichtbronnen vanaf 2023 uit de handel moeten worden genomen, is de volgende herziening van de verordening gepland over 5 jaar. Eerder dit jaar hebben we in samenwerking met Pearle met succes technische vrijstellingen geïntroduceerd voor specifieke lampvoeten die worden gebruikt in de live muzieksector (en filmsector). Met deze eerste uitzonderingen was het al zeker dat ongeveer 80% van de lamptypen die in podia en bij festivals werden gebruikt, nog steeds konden worden gebruikt. Samen met deze, ons nieuw verleende, vrijstellingen kan de Europese live sector professionele prestaties blijven leveren.