Economisch belang horeca groeit met 60 procent in 10 jaar
18 november 2019
De horeca wordt steeds belangrijker voor de Nederlandse economie. Dit blijkt uit een analyse van KHN. Het aantal werkenden in de horeca (+30%) en de economische toegevoegde waarde (+61%) stegen sterker dan het gemiddelde van de Nederlandse economie. Ook het aantal traditionele horecazaken steeg excessief: In de afgelopen tien jaar kwamen er 5000 horecazaken bij. Dat is er meer dan één per dag.
De groei van de horeca is vooral te merken door de komst van nieuwe eetgelegenheden. Tussen 2008 en 2018 kwamen er bijna 1000 restaurants en 3000 cafetaria’s, lunchrooms en andere eetgelegenheden bij. Ook het aantal hotels nam met 700 nieuwe bedrijven fors toe.
Bbp horeca stijgt sneller dan de rest van de economie
Met een omzet van 28 miljard is de toegevoegde waarde van de horeca voor de Nederlandse economie in de afgelopen jaren sterker gestegen dan gemiddeld. Het bruto binnenlands product (bbp) van de Nederlandse economie steeg tussen 2008 en 2018 met 23 procent naar een omvang van 693 miljard euro. De horeca is de snelste groeier in toegevoegde waarde met een stijging van 61 procent van 9 naar 15 miljard euro. Hiermee nam ook het relatieve aandeel van de sector toe in de Nederlandse economie. Zo is de horeca inmiddels groter dan de gezamenlijke 13 miljard toegevoegde waarde van landbouw, bosbouw en visserij.
Een van de grootste werkgevers van Nederland. De horeca is met 448 duizend werkzame personen een van de grootste werkgevers. Het aantal werkzame personen in de horeca is in de afgelopen tien jaar met 28 procent gestegen. Terwijl het aantal werkzame personen in de gehele economie in deze periode met slechts 5 procent steeg.
Lees hier het volledige artikel