Bron

Cultuur + Ondernemen

Eén op de zes zzp’ers kampt met burnoutklachten

1 juni 2023

Eén op de zes zzp’ers kampt met burnoutklachten

Na de problemen door de hoge energieprijzen en personeelstekorten vorige jaar gaat het weer wat beter met het kleinbedrijf.

De culturele sector loopt in zijn geheel echter sterk achter in omzet en ondernemersinkomen. Ook de groeiverwachtingen zijn fors lager dan in andere sectoren. Deze financiële omstandigheden en externe gebeurtenissen - zoals corona, de oorlog in Oekraïne, sterk schommelende energiekosten, hoge inflatie en lage vertrouwen in het bancaire stelsel – vergen veel van ondernemers.

Dit heeft zijn weerslag op hun mentale en fysieke gesteldheid. Het stressniveau stijgt over de hele linie licht en is het hoogst in de culturele sector en de horeca. Eén op de zes ondernemers heeft burn-outklachten. Het onderzoek laat ook zien dat er ondernemers in de culturele en creatieve sector zijn die kansen zien. 31% heeft behoefte aan kapitaal voor investeringen.

Cultuur+Ondernemen biedt o.a. hulp bij het in kaart brengen van hun financiële situatie, het vinden van financiering voor hun plannen en financiering in de vorm van leningen.

In het rapport worden een aantal beleids-aanbevelingen gedaan, waar ook culturele ondernemers van kunnen profiteren:

  • Besteed landelijk meer aandacht aan preventie van burnout bij ondernemers
  • Zorg dat ondernemers toegang hebben tot financiering en niet overgeleverd zijn aan de ongereguleerde markt voor flitskredieten
  • Laat gemeentes proactief het gesprek over hun levensvatbaarheid aangaan met ondernemers met wie het niet goed gaat.

De culturele sector deed via Cultuur+Ondernemen voor de vijfde keer mee aan dit onderzoek.