Een sneltest, vaccinatiebewijs of met mondkap naar de bar: jongeren hebben er heel wat voor over om weer naar evenementen te kunnen gaan

14 januari 2021

Een wattenstaafje in je neus bij de festivalpoort of een mondkapje dragen zodra je bier gaat halen. Veel jonge concert- en festivalgangers hebben het ervoor over als dat zou betekenen dat ze weer naar evenement kunnen gaan. Al zijn er ook grenzen aan waar ze aan mee willen werken.

Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, in samenwerking met NPO 3FM. Aan het onderzoek, gehouden onder jongeren tussen de 16 tot 35 jaar, deden zo’n 2.000 concert- en festivalgangers mee. 

Deze groep zegt het massaal prima te vinden om hun contactgegevens met organisatoren te delen (88 procent) of hun lichaamstemperatuur op te laten meten bij de ingang van een evenement (87 procent). Ook wil de meerderheid best ter plekke een sneltest ondergaan (76 procent), vooraf een coronatest doen (63 procent) of een vaccinatiebewijs tonen (61 procent), als dat zou betekenen dat ze weer naar een concert of muziekfestival kunnen gaan. 

In het onderzoek werd ook een aantal regels voorgelegd die misschien wel tijdens een show kunnen gaan gelden. Hierbij valt het op dat jonge evenementbezoekers bij concerten eerder bereid zijn in te leveren dan tijdens festivals.

Zo zouden zeven op de tien (69 procent) akkoord gaan met het dragen van een mondkapje als ze tijdens een concert naar de bar of het toilet lopen. Ook vindt 65 procent het oké om een vaste staan- of zitplaats te hebben en wil 53 procent wel afstand houden tot andere mensen.

Bij festivals liggen deze percentages flink lager. De helft (48 procent) is bereid om hun mond te bedekken tijdens het rondlopen, 43 procent zou afstand willen houden tot andere bezoekers en 39 procent gaat akkoord met op één plek staan of zitten tijdens een optreden. 

Volgens deelnemers draait het bij festivals, meer dan tijdens concerten, om een gevoel van vrijheid. Ze zijn bang dat dit verloren gaat met dit soort maatregelen. Iemand zegt: “Je wilt gewoon vrij kunnen bewegen. In een volle tent dansen, springen en meezingen, en je langs vieze lijven naar een plek meer naar voren duwen.”

Lees hier verder