Bron

Brabants dagblad

Effenaar krijgt eerste nachtvergunning van Eindhoven en mag onbeperkt open

1 november 2022

Effenaar krijgt eerste nachtvergunning van Eindhoven en mag onbeperkt open

Poppodium Effenaar in Eindhoven gaat vanaf volgend jaar nog vaker evenementen organiseren die tot vroeg in de ochtend duren.

De popzaal heeft de primeur: het is het eerste horecabedrijf in de stad met een nachtvergunning.

De verruiming van de openingstijden is onderdeel van een proef om het nachtleven in Eindhoven bruisender te maken. De sluitingstijd op vrijdagnacht en zaterdagnacht ligt voor de popzaal nu op vier uur ’s nachts. Voor die twee nachten wordt dat dus verruimd met vier uur. Tijdens de proef wordt gekeken hoe dat verloopt.

Eisen

Aan de ontheffing zitten allerlei eisen, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid en drugsgebruik. Ook moet de ruimere openstelling zorgen voor een ‘verrijking van het culturele aanbod’. Aan die eisen heeft De Effenaar voldaan, schrijft de burgemeester. Directeur Jos Feijen is blij.

Verlaatje

Nu is Effenaar maximaal tien keer per jaar extra lang open (tot maximaal 08.00 uur) met een speciale vergunning, het zogenoemde Verlaatje. Die vergunning moet telkens ver van tevoren worden aangevraagd en steeds apart worden betaald, legt Feijen uit.Met de nachtvergunning is dat niet meer nodig. Feijen benadrukt dat Effenaar zeker niet elke dag of elk weekend tot vroeg in de ochtend open zal zijn. Hij verwacht de ontheffing twintig tot dertig keer per jaar te benutten. Omdat het programma voor de rest van dit jaar al vastligt, denkt hij dat de vergunning begin volgend jaar voor het eerst echt wordt gebruikt. Feijen zegt dat de proef ruimte biedt aan diverse (nieuwe) initiatieven.