Bron

Rijksoverheid

Eindrapport Staatscommissie MDMA

1 juni 2024

In 2023 heeft het kabinet de Staatscommissie MDMA ingesteld.

De opdracht aan de commissie is “de status van XTC (MDMA) in het kader van de volksgezondheid te onderzoeken en advies uit te brengen over de voor- en nadelen van medicinaal gebruik”. De VNPF is hier ook voor geinterviewd.

Donderdag 6 juni wordt het einsrapport gepresenteerd.

In het vorige coalitieakkoord is afgesproken dat er een Staatscommissie MDMA komt. De Staatscommissie is gevraagd de status van XTC (MDMA) in het kader van de volksgezondheid te onderzoeken en advies uit te brengen over de voor- en nadelen van medicinaal gebruik, met inbegrip van een analyse vanuit verschillende disciplines van risico’s voor de gezondheid, preventie en de Europese context en relevante verdragen.

De toenmalige minister Kuipers: “Het is goed dat gekeken wordt naar de status van MDMA in het kader van de volksgezondheid en naar het medicinale gebruik ervan. Er zijn namelijk goede aanwijzingen dat de inzet van middelen, zoals MDMA, patiënten kan helpen in bepaalde situaties waar regulier aangeboden middelen dat niet kunnen. Recentelijk heb ik hierover ook een signalement van ZonMW ontvangen over therapeutische toepassingen van psychedelica in Nederland. Ik kijk uit naar het advies van de Staatscommissie. Het is een divers samengestelde staatscommissie met expertise op uiteenlopende dossiers zoals de behandeling van psychotrauma’s, ondermijning en verslavingszorg. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat het kabinet en ik van goed advies worden voorzien op dit gebied.’’

Naast Brigit Toebes zaten de volgende leden in de staatscommissie:

Prof. dr. W. (Wim) van den Brink
Prof. dr. E.W. (Emile) Kolthoff
Prof. dr. H.G.J.M. (Eric) Vermetten
Drs. M. (Martha) de Jonge
Drs. F.M.J. (Femke) Gresnigt