Enschede start campagne tegen seksuele intimidatie op straat: Ben je oké?

19 augustus 2021

Seksuele intimidatie op straat zorgt voor een onveilig gevoel en dat is niet oké. Daarom trekt Enschede nu een grens met een publiekscampagne tegen straatintimidatie.

De gemeente roept alle inwoners van Enschede op om elkaar te helpen als je ziet dat iemand ermee te maken heeft. De campagneboodschap: Zie je seksuele intimidatie? Vraag dan aan degene die het overkomt: 'Ben je oke?'. Zo zorgen we er in Enschede samen voor dat iedereen zich veilig voelt. Ook op straat.

Lees hier alles over de campagne
Bekijk de campagnevideo hier

Bewustwording & gedragsverandering
"
Mensen krijgen in Enschede nog té vaak te maken met straatintimidatie. Dat blijkt onder meer uit een petitie die ondertekend is door ruim 17.500 mensen. Zij vragen om maatregelen die bijdragen aan het voorkomen van seksuele intimidatie in de stad. Die maatregelen neemt Enschede nu met cameratoezicht in de stad, scherper toezicht op overlastplegers, een gebiedsverbod voor plegers en de publiekscampagne Ben je oké?."

"Het lijkt erop dat daders van seksuele straatintimidatie hun gedrag niet als schadelijk zien voor de ander. Daar moet verandering in komen aldus burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede: “Het is volstrekt onacceptabel dat mensen in onze stad op straat seksuele intimidatie ervaren. Alle bezoekers moeten zich in Enschede prettig en veilig voelen. Ook op straat. We willen de ontstane cultuur doorbreken die ongewenst gedrag normaliseert, alsof het erbij hoort. Daarom starten we deze campagne en vragen we iedereen om te helpen als je ziet dat iemand lastiggevallen wordt. Iedereen moet op straat en tijdens uitgaan gewoon zichzelf kunnen zijn en zich veilig voelen.”"