ESNS: ‘We hebben geen keuze en moeten door’

6 december 2021

Eind vorige week werd bekend dat de 2022-editie van ESNS (Eurosonic Noorderslag) volledig digitaal zal plaatsvinden. ESNS Hoofd Programma Robert Meijerink: “We willen een zo goed mogelijke vertaling maken van fysiek naar digitaal, maar onze ambitie blijft gelijk.”

De meest recente aankondiging van de coronamaatregelen zorgde er voor dat er door ESNS opnieuw gekozen moest worden voor een digitale editie. Meijerink erkent dat dit een moeilijke beslissing was. “We hebben echter geen keuze. De druk op de productie was al heel hoog en niemand kan nog langer wachten op beter nieuws. Er staan 250 artiesten uit 35 landen gepland en die willen duidelijkheid. Datzelfde gaat op voor de ontelbare professionals die willen weten waar ze aan toe zijn. Wij kunnen nu niet garanderen of zij in januari daadwerkelijk kunnen uitreizen naar Nederland. Binnen de huidige maatregelen en reglementen is het organiseren van een event van dit niveau simpelweg niet mogelijk. We hebben dus helaas de beslissing moeten nemen om ESNS anders neer te zetten dan oorspronkelijk gepland.”

Ervaring
De ESNS-organisatie heeft ervaring met het digitaal opzetten van een showcase- en conferentieprogramma. Vorig jaar was het event, door de coronamaatregelen ook volledig digitaal en een groot succes voor zowel de bezoekers als de optredende artiesten. De komende weken wordt er achter de schermen druk gewerkt om een soortgelijk evenement neer te zetten. “We willen zo goed mogelijke vertaling maken van fysiek naar digitaal. Dat kost tijd, maar de ambitie blijft gelijk. ESNS is er voor de sector en de artiest. Een event waar muziek wordt ontdekt en koppelingen worden gemaakt. Ik hoop dat we tussen nu en tien dagen de puntjes op de i zetten, en alles op te lijnen zodat er duidelijkheid is.”

De digitale versie van ESNS 2022 zal naast muziek en panels ook de uitreiking van de Music Moves Europe Awards, de Popprijs, het Popstipendium, de Pop Media Prijs en de IJzeren Podiumdieren faciliteren. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Spanje het focusland was van de conferentie. “Dat hebben we verschoven naar 2023. De voorbereidingen hiervoor waren in volle gang en het is een gemiste kans om dit enkel online te doen. Dat kan ook niet. Wel zijn er veel Spaanse artiesten, maar de focus stellen we een jaartje uit.”