Bron

Europese Commissie

EU: AI-innovatiepakket

29 januari 2024

EU: AI-innovatiepakket

Op 24 januari lanceerde de Europese Commissie een pakket maatregelen ter ondersteuning van Europese startups en MKB-bedrijven bij de ontwikkeling van betrouwbare kunstmatige intelligentie (AI) die de waarden en regels van de EU respecteert.

Dit volgt op de politieke overeenkomst die in december 2023 werd bereikt over de EU AI-wetgeving, waarvan de tekst tijdens het huidige Belgische voorzitterschap zal worden afgerond. De EU AI-wetgeving is 's werelds eerste allesomvattende wet op kunstmatige intelligentie en heeft tot doel de ontwikkeling, implementatie en acceptatie van betrouwbare AI in de EU te ondersteunen.

Onder de voorgestelde maatregelen valt de beslissing om een ​​AI-kantoor binnen de Commissie op te richten, dat de ontwikkeling en coördinatie van het AI-beleid op Europees niveau zal waarborgen, evenals toezicht zal houden op de implementatie en handhaving van de aanstaande AI-wetgeving.

De Commissie publiceerde een mededeling over een EU AI Start-Up en Innovatie. Hierin worden aanvullende kernactiviteiten uiteengezet, waaronder:

 

  • Financiële steun van de Commissie via Horizon Europe en het Digital Europe-programma, toegewijd aan generatieve AI.
  • Begeleidende initiatieven om het talentpool van de EU op het gebied van generatieve AI te versterken door middel van onderwijs, training en bijscholing;
  • Verdere aanmoediging van publieke en private investeringen in AI-startups en scale-ups, inclusief via durfkapitaal of equity support (inclusief via nieuwe initiatieven van het EIC Accelerator-programma en InvestEU);
  • De versnelling van de ontwikkeling en implementatie van Common European Data Spaces, beschikbaar gesteld aan de AI-gemeenschap, voor wie data een cruciale bron is om hun modellen te trainen en verbeteren.
  • Het initiatief “GenAI4EU”, dat tot doel heeft de ontwikkeling van nieuwe gebruiksscenario’s en opkomende toepassingen in de 14 industriële ecosystemen van Europa te ondersteunen, evenals de publieke sector. Toepassingsgebieden omvatten robotica, gezondheid, biotechnologie, productie, mobiliteit, klimaat en virtuele werelden.