Pearle*
Intussen in Europa: Europese Commissie lanceert werkprogramma 2025
24 februari 2025
De Europese Commissie heeft op 11 februari haar werkprogramma voor 2025 gepresenteerd, waarin de strategische doelstellingen en wetgevende prioriteiten voor het komende jaar worden uiteengezet.
Deze routekaart richt zich op het versterken van de mondiale concurrentiepositie van de EU, het bevorderen van innovatie en het inspelen op kritieke mondiale en regionale uitdagingen. Het programma benadrukt enkele kernacties die de beleidsagenda van de EU in 2025 zullen bepalen.
Kernacties die de beleidsagenda van de EU in 2025 zullen bepalen zijn:
Industriële concurrentiekracht en innovatie
- Clean Industrial Deal (gepland voor februari): Dit initiatief is bedoeld om regelgeving te vereenvoudigen, investeringen te versnellen en de decarbonisatie van energie-intensieve industrieën te ondersteunen.
- Ondersteuning voor opkomende technologieën: Het programma stimuleert innovatie door start-ups te ondersteunen, de toegang tot publiek onderzoek te verbeteren en AI-fabrieken op te zetten.
Vereenvoudiging en regelgevende efficiëntie
- Vermindering van administratieve lasten: De Commissie is van plan om de administratieve kosten voor bedrijven met minimaal 25% te verlagen. Dit omvat onder meer de herziening van duurzaamheidsrapportages en andere nalevingskaders om bureaucratische lasten te verlichten.
Duurzaamheidsdoelstellingen en groene transitie
- Klimaatneutraliteit in 2050: Het werkprogramma beschrijft beleid dat de reductie van emissies, de transitie naar schone energie en duurzame praktijken in belangrijke sectoren ondersteunt, en onderstreept zo de EU-verplichting om klimaatneutraliteit in 2050 te bereiken.
Digitale transitie
- Ontwikkeling van digitale infrastructuren: De Europese Commissie zal digitalisering bevorderen door digitale infrastructuren te versterken en de toepassing van kunstmatige intelligentie te stimuleren, om zo de productiviteit en technologische leiderspositie te versterken.
Defensie en veiligheid
- Europese defensie-industriestrategie: Om in te spelen op veranderende veiligheidsuitdagingen, stelt de Commissie voor om een “Europese Defensie-Unie” op te richten, met als doel een eengemaakte markt voor defensieproducten te ontwikkelen. De strategie omvat initiatieven om kritische defensieprojecten te financieren en de algehele defensiecapaciteit van Europa te versterken.
Dit alles maakt deel uit van een bredere strategie die in januari 2025 werd aangekondigd: de Competitiveness Compass.
De Compass-strategie, gebaseerd op het Draghi-rapport, schetst een plan om Europa te laten excelleren in de ontwikkeling van toekomstige technologieën, diensten en schone producten, terwijl tegelijkertijd klimaatneutraliteit wordt bereikt.
Belangrijke initiatieven voor onze sector
De belangrijkste doelstellingen van de Commissie – het verminderen van administratieve lasten en het vereenvoudigen van regelgeving, terwijl tegelijkertijd een omgeving wordt gecreëerd waarin economische activiteiten kunnen floreren – worden positief ontvangen. Daarnaast zijn de volgende initiatieven uit het werkprogramma van de Europese Commissie voor 2025 van bijzonder belang voor Pearle*. Deze prioriteiten kunnen zowel kansen als uitdagingen bieden voor onze sector. We zullen deze ontwikkelingen nauwlettend volgen om ervoor te zorgen dat onze belangen effectief worden vertegenwoordigd.
Strategie voor de interne markt (Q2 2025)
De Europese Commissie zal in het tweede kwartaal van 2025 haar nieuwe strategie voor de interne markt presenteren, na de openbare raadpleging die begin 2025 is gestart.
Pearle* (waar de VNPF bij aangesloten is) heeft gereageerd op de openbare raadpleging om de specifieke uitdagingen van de podiumkunsten- en liveperformance-sector binnen de interne markt te benadrukken en oplossingen voor te stellen.
Daarnaast zal Pearle* een specifieke bijdrage leveren aan de discussie over werkgelegenheid en sociale zaken binnen het kader van de raadpleging van sociale partners door het DG Employment.
Sociale rechten en werkgelegenheid
De Commissie zal de volgende initiatieven in de komende maanden lanceren:
- Nieuw actieplan voor de Europese pijler van sociale rechten (Q4 2025), gericht op sociale doelstellingen voor 2030.
- Routekaart voor kwaliteitsbanen (Q4 2025) om eerlijke lonen, goede arbeidsomstandigheden en soepele loopbaantransities te waarborgen, met sociale dialoog als fundament.
- Union of Skills (Q1 2025): een EU-brede strategie voor vaardigheden, gericht op investeringen, een leven lang leren, erkenning van vaardigheden en het behoud van talent.
Lopende voorstellen
De volgende lopende voorstellen zijn toegevoegd aan het werkprogramma van de Commissie en zullen opnieuw ter discussie komen in het Europees Parlement en de Raad, met als doel een afronding van de wetgeving.
- Verordening inzake coördinatie van sociale zekerheid – Dit voorstel, dat sinds 2016 in behandeling is, heeft als doel de regels voor de coördinatie van sociale zekerheid in de EU te moderniseren en te vereenvoudigen, administratieve lasten te verlagen en de rechten van gedetacheerde werknemers te versterken. De discussie stagneerde over werkloosheidsuitkeringen voor grensoverschrijdende werknemers en de verantwoordelijke lidstaat.
- eDeclaration voor notificaties van gedetacheerde werknemers – Dit in november gelanceerde voorstel beoogt een enkel digitaal meldingsportaal op te zetten voor bedrijven die werknemers tijdelijk naar een andere lidstaat detacheren. Lidstaten kunnen dit vrijwillig invoeren, waardoor bedrijven profiteren van vereenvoudigde procedures en lagere administratieve lasten.
- Richtlijn inzake stages – Dit in maart 2024 geïntroduceerde voorstel bevat maatregelen om de arbeidsomstandigheden van stagiairs in de EU te verbeteren. Het voorstel handhaaft het non-discriminatieprincipe, beperkt stages tot zes maanden en introduceert sancties voor niet-nalevende werkgevers. Er is echter kritiek op de onduidelijke definitie van ‘stagiair’ en het ontbreken van een verbod op onbetaalde stages.
- Verordening inzake aansprakelijkheid van luchtvaartmaatschappijen – Dit sinds 2013 lopende voorstel verduidelijkt de rol van nationale toezichthouders en verplicht luchtvaartmaatschappijen om passagiers bij boeking te informeren over hun klachtenprocedures. Daarnaast worden passagiersrechten versterkt bij verkeerd afgehandelde bagage. Pearle* heeft zich samen met de FIM ingezet voor betere regelgeving rondom het vervoer van muziekinstrumenten in vliegtuigen.
Naast de bovengenoemde kwesties zal Pearle* andere lopende initiatieven uit het werkprogramma blijven volgen op gebieden als duurzaamheid, digitale omgeving en consumentenrechten. Ook andere belangrijke dossiers die niet expliciet in de lijst staan, maar wel relevant zijn voor de sector, worden in de gaten gehouden.