Evenementenbranche introduceert Nationaal Evenementenplan
8 maart 2021
De Alliantie van Evenementenbouwers en het Eventplatform presenteren een evenementenplan om sneller uit de coronacrisis te komen.
Downlad hier het plan.
Dit om evenementen, festivals en concerten weer verantwoord te kunnen organiseren.
De zakelijke- en publieksevenementenbranche staat op de drempel van een tweede jaar stilstand. Er is geen versoepeling geweest, geen periode dat er verlichting kwam voor deze branche, die niet voorkomt op de laatste routekaart van de overheid. Hoog tijd voor het Nationaal Evenementenplan, dat rekening houdt met de nieuwste ontwikkelingen rondom vaccinatie, uitgaat van learnings vanuit de Fieldlabs en de belofte van sneltesten deze zomer.
De Alliantie van Evenementenbouwers en het Eventplatform willen met dit Nationaal Evenementenplan evenementen sneller uit de coronacrisis laten komen. In de volle breedte, van toeleveranciers en podia tot organisatoren en beurslocaties, presenteren zij een plan waarbij aan de hand van zogenaamde ‘groene zones’ op een verantwoorde wijze groepen mensen bij elkaar gebracht kunnen worden.
Jolanda Jansen van de Alliantie van Evenementenbouwers: “Er is dringend behoefte bij mensen aan ontspanning op een verantwoorde en veilige manier en dat kunnen wij als branche bieden. Op de huidige routekaart van de overheid ontbreekt niveau 0 en is er nog geen rekening gehouden met vaccinaties en sneltesten.” De branche wil in april publiek welkom heten op anderhalve meter afstand, in mei tijdens o.a. het Eurovisie Songfestival een volgende stap zetten en in juni weer een stap zetten rondom het EK voetbal. Dan moet op basis van sneltesten de capaciteit naar 50% of zelfs 70% van de reguliere bezoekersaantallen worden gebracht.
Riemer Rijpkema van het Eventplatform: “Per 1 juli denken wij bij onze activiteiten met de oorspronkelijke capaciteit te kunnen werken. De ‘anderhalve meter’ kunnen we dan loslaten, als we werken met sneltesten, triage en monitoring van ons publiek. Dat lijkt ook een logisch vervolg gezien de verwachting van minister De Jonge dat dan in Nederland iedereen tenminste één vaccinatie heeft gekregen.”
De branche zit verder nog met smart te wachten op de eerder toegezegde garantieregeling voor de zomerevenementen. In januari is door de overheid een garantiefonds van 300 miljoen toegezegd zodat de zomerevenementen die na 1 juli plaatsvinden kunnen beginnen met de voorbereidingen. De details van het garantiefonds zijn nog niet bekend gemaakt maar worden rond half maart verwacht.