Experimentele heropening Amsterdamse nachtclubs met sneltest

23 december 2020

De kans bestaat dat eind januari een groot verlangen van zowel jong als oud om te dansen, zweten en brullen wordt ingewilligd: eigenaren van Amsterdamse nachtclubs willen van start gaan met een experimentele heropening van clubs. 

Als je bij de deur kan aantonen dat je negatief bent getest, mag je de club betreden. Bij een van de sneltestlocaties in de stad kan de test worden afgenomen, waarna het resultaat via een waterdichte app wordt gekoppeld aan je DigiD.

Het plan is om het experiment uit te voeren bij vier clubs. De Amsterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft dit ontwikkeld samen met het Overleg Amsterdamse Clubs (OAC).

Het protocol van het plan is ingediend  bij de gemeente en wordt een dezer dagen op het gemeentehuis besproken. 

Volgens Pim Evers, voorzitter van de Amsterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft het plan kans van slagen. "Op het gemeentehuis realiseert men zich ook dat jongeren het niet meer volhouden en dat we ze uitzicht moeten bieden op iets leuks, dus ik verwacht dat er op een positieve manier naar ons protocol zal worden gekeken."

Sneltest
De sneltest kan worden gedaan bij een GGD, testlocatie ergens middenin de stad of bij een van de testlocaties die de horeca zelf inrichten. De precieze invulling hiervan moet binnenkort duidelijk worden. Vervolgens wordt de uitslag van de test gekoppeld aan je DigiD en zichtbaar in een app, legt Evers uit. Dit gebeurt op een anonieme manier, zodat bij het controleren aan de deur geen naam- of persoonsgegevens te hoeven worden verstrekt. 

Als je een negatief testresultaat bij de deur kunt laten zien, mag je na de gebruikelijke triage de club binnen. Voor alle zekerheid wordt van alle gasten ook de temperatuur opgemeten. "Bijkomend voordeel is dat jongeren getest worden die zich normaal niet laten testen", zegt Evers.

En als iemand een positieve uitslag op zijn sneltest krijgt, wordt natuurlijk onmiddellijk actie ondernomen, verzekert hij.

Veilig dansen
Voor een onveilige situatie hoeven mensen zich geen zorgen te maken, zegt Pieter de Kroon van het OAC. "Dat willen wij absoluut niet. Daarom beginnen we met een klein aantal heel verschillende clubs en monitoren we de mensen die aan het dansexperiment hebben meegedaan."

Op die manier willen de clubeigenaren controleren of de nieuwe aanpak werkt en breder kan worden ingezet. "Om als stad aan de wereld te laten zien dat we vooruitstrevend kunnen zijn. Dat past bij Amsterdam", zegt de Kroon.

Het plan is ingediend en wordt bestudeerd. Of het ervan gaat komen, moet in de  loop van december blijken.