Fieldlab: evenementen kunnen veilig, politiek nu aan zet

10 mei 2021

Na drie maanden heeft de Fieldlab-organisatie voldoende data om de politiek te adviseren over het veilig organiseren van evenementen.

Er staan nog een paar test-evenementen op het programma, maar nu is er al wel een duidelijk beeld, zegt de organisatie.

Evenementen, voorstellingen en congressen kunnen veilig worden georganiseerd zolang aan een aantal veiligheidsmaatregelen is voldaan, zegt Pieter Lubberts, programma-manager van Fieldlab, in het NOS Radio 1 Journaal. "We hebben gezien dat je in bepaalde fases bij evenementen waarbij je minder contacten hebt, zoals een theater of voetbalwedstrijd, zelfs veilig de anderhalve meter kan loslaten."

Het gaat daarbij om zogeheten type 1-evenementen, die zich binnen afspelen, met zitplaatsen en waarbij het publiek zich rustig gedraagt. Daarbij kan maximaal de helft van de normale capaciteit worden gebruikt, maar hoeven mensen geen anderhalve meter afstand te houden. Bezoekers moeten vooraf worden getest en tijdens verplaatsing een mondkapje dragen. Ook moet er goede ventilatie aanwezig zijn. "Maar het kan zijn dat je bij festivals bijvoorbeeld nog wel een sneltest moet doen", aldus Lubberts.

Maar hoe bemoedigend de vooruitzichten ook zijn, Lubberts benadrukt dat een evenement tijdens een pandemie nooit 100 procent veilig zal zijn. "Dat zullen we ook nooit beweren, want er zal altijd een risico zijn dat er besmettelijke mensen naar een evenement komen. Maar we kijken wel naar hoe dat zo veilig mogelijk kan en we hebben we geconstateerd dat dat kan."

Volgens Fieldlab is het nu aan de politiek om er wel of niet iets mee te doen. "In de tussentijd gaan wij door, want we knokken voor een sector waar 100.000 mensen in werken. Maar ook uit maatschappelijk belang, voor mensen die graag weer ergens naartoe willen."