Fieldlab Evenementen: Overheid zit met sector in de maag

2 september 2021

Event Inspiration sprak met Pieter Lubberts van Fieldlab Evenementen over hoe hij de afgelopen maanden heeft ervaren.

Lees het hele stuk en hele interview hier.

Allereerst, hoe gaat het met je?
“Goed, ik ben net terug van drie weken vakantie. Zowel ik als mijn vriendin werken in de evenementenbranche en we zouden een drukke zomer hebben. Daarom dat we bewust in Vinkeveen een huisje met een steiger en bootje hadden gehuurd, zodat we eventueel nog naar een meeting zouden kunnen gaan. Maar goed, dat bleek dus allemaal niet nodig.”

Wat is er vanuit Fieldlab de afgelopen maanden gebeurd?
“We dachten eind mei; ‘De resultaten zijn ingeleverd. Die worden overgenomen dus ons werk zit erop.’ Als programmateam bleven we overigens wel in de lucht, zodat we stand-by stonden voor eventuele vragen en extra aanvullingen. Toen tijdens de persconferentie op 9 juli duidelijk werd dat meerdaagse events niet door mochten gaan, waren we met stomheid geslagen. We hebben samen met de Alliantie met veel papierwerk en gesprekken geprobeerd de overheid te overtuigen dat het wel kan.”

Hoe komt het dat de overheid ondanks de heldere resultaten uit het onderzoek toch onze branche een halt heeft toegeroepen?
“De overheid houdt zich vast aan de adviezen van het OMT dat zorgen heeft over de Deltavariant. Afgelopen weken probeerden ze ons steeds duidelijk te maken dat ze op 9 juli de juiste beslissing hebben genomen. Hun redenatie is de angst voor besmettingen bij 19 tot 35-jarigen, vaak ook festivalbezoekers. Het probleem is dat zij de events op één hoop gooien met nachtclubs en horeca. Terwijl wij er juist 18 maanden over hebben gedaan om te vertellen en aan te tonen wat evenementen zijn en waar de verschillen liggen. Je kunt dit niet over één kam scheren, maar dat doen ze dus wel.”