Franse COVID-19-expert: ‘culturele locaties vormen lager risico’

11 februari 2021

Het hoofd van infectieziekten van één van de grootste ziekenhuizen van Frankrijk zegt dat het risico op besmetting op of in culturele locaties lager is dan in thuis-, werk- en schoolomgevingen.

Eric Caumes van het ziekenhuis Pitié Salpêtrière in Parijs, die op de Franse kabelzender BFMTV verscheen, zei dat zelfs op culturele plaatsen waar veel mensen zijn – zoals podia, stadions en musea – het risico op besmetting met COVID-19 laag is indien sociale afstandsmaatregelen worden nageleefd en maskers worden gedragen.

De opmerkingen van Caumes komen overeen met meerdere klinische onderzoeken die weinig risico hebben gevonden dat een geïnfecteerde persoon COVID-19 overdraagt in een overdekte concertlocatie. Zoals het onderzoek Primacov uit Spanje en twee Duitse testen – Restart-19 en Konzerthaus Dortmund.

Frankrijk en Nederland hebben hun  eigen testconcerten aangekondigd. De chef infectieziekten zei verder dat de heropening van cultuur essentieel is om een geestelijke gezondheidscrisis in Frankrijk te voorkomen en te voorkomen dat burgers "in zombies veranderen".