Gelekt: versoepelingen voor winkels, onderwijs en sport: cultuur blijft dicht

13 januari 2022

Mensen kunnen vanaf zaterdag op afspraak weer in niet-essentiële winkels terecht; ze mogen bijvoorbeeld ook weer een afspraak maken bij de kapper of bij andere contactberoepen.

Er blijven wel beperkingen gelden voor de openingstijden. Verder mogen universiteiten, hogescholen en het mbo weer fysiek les geven.

Haagse bronnen melden dat het kabinet in grote lijnen overeenstemming heeft bereikt over die versoepelingen van de coronamaatregelen. De meest betrokken bewindslieden hebben er met hun gebruikelijke adviseurs over gepraat op het Catshuis.

Ook individueel binnen sporten, bijvoorbeeld in sportscholen, wordt weer mogelijk. Naar verluidt blijven de horeca en de cultuursector voorlopig dicht. Mondkapjes worden op meer plekken verplicht en die moeten dan minimaal van het 'type 2' zijn (chirurgische mondmaskers).

Druk om te versoepelen
De huidige lockdown loopt tot en met morgen, en van veel kanten was er druk om de maatregelen te versoepelen. Daarbij wordt er vaak op gewezen dat het aantal ziekenhuisopnamen lijkt mee te vallen. Zo hadden verschillende winkels al gezegd dat ze in elk geval opengaan en een aantal gemeenten kondigde aan de regels niet te 'handhaven'.

Ook regeringspartijen in de Tweede Kamer vroegen om meer mogelijkheden voor ondernemers. En er waren demonstraties, onder meer van sportscholen.

Het besluit van het kabinet ligt in de lijn van het advies van het Outbreak Management Team (OMT). De scenario's die het OMT nu aan het kabinet heeft gepresenteerd zijn een stuk minder ernstig dan een maand geleden. Volgens het OMT is de omikronvariant van het virus veel minder ziekmakend dan eerder werd gevreesd.

Meer overleggen
Na het beraad op het Catshuis zijn er nog diverse andere overleggen. Zo is er vanavond nog een vergadering van minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid met de burgemeesters.

Morgen zet het kabinet de puntjes op de i en 's avonds geven premier Rutte en minister Kuipers van Volksgezondheid dan een persconferentie. Die zal iets anders van aard zijn dan de vorige. Het is de bedoeling dat Kuipers ook een toelichting geeft met afbeeldingen op een scherm.