Gepersonaliseerde toiletpas geeft mensen met MS bewegingsvrijheid terug

25 mei 2023

Op 30 mei is het Wereld MS dag. 42%1van de mensen met multiple sclerose (MS) in Nederland durft er niet op uit te gaan door hun blaasproblemen. Door hen voorrang te verlenen tot de toiletten kunnen podia en festivals hen helpen hun bewegingsvrijheid terug te krijgen.

Met de gepersonaliseerde toiletpas kunnen zij gratis toegang en voorrang krijgen tot openbare en niet-openbare toiletten. Als de pas op zoveel mogelijk plekken herkend wordt, geeft dat mensen met MS hun bewegingsvrijheid terug. De gepersonaliseerde toiletpas is een initiatief van Coloplast en wordt ondersteund door het Nationaal MS Fonds, MS Vereniging Nederland en Jong & MS. 2 van de 3 mensen met MS heeft blaas- en darmproblemen. De impact van blaasproblemen bij mensen met MS is groot. Zo blijkt uit onderzoek dat maar liefst 42% van de mensen als gevolg van hun blaasproblemen zich beperkt voelt in de sociale activiteiten met vrienden en familie.

“Dit initiatief laat mensen met MS weer de dingen doen die ze willen doen. Er heerst nog veel onbekendheid rondom toiletpassen. Op dit moment bestaan er al meerdere toiletpassen en je
kunt ook een medische toiletpas krijgen, maar hier zitten vaak kosten aan verbonden. Deze kosten kunnen voor mensen met MS een drempel zijn om deze toiletpassen aan te vragen. Heel belangrijk is dat er meer bekendheid komt voor alle toiletpassen en de medische noodzaak, zodat iedereen die blaas- en/of darmproblemen ervaart toch de deur uit durft te gaan.” aldus Coloplast.

Om mensen met MS tegemoet te komen biedt Coloplast de gratis gepersonaliseerde toiletpas aan. Dit initiatief wordt ondersteund door het Nationaal MS Fonds, MS Vereniging Nederland en Jong & MS. De gepersonaliseerde toiletpas helpt mensen met MS om onbelemmerd de dingen te doen die zij willen doen.

Hoe kunnen poppodia en -festivals helpen?

  • Verleen direct toegang tot het toilet aan mensen met deze gepersonaliseerde toiletpas. Zij hebben door een medische noodzaak direct toegang nodig.
  • Informeer je personeel, zodat zij ook op de hoogte zijn van deze gepersonaliseerde toiletpas en de medische noodzaak.
  • Plak op jullie raam/deur een raamsticker. Hiermee laat je zien dat je toegang en voorrang verleent aan mensen met blaas- en/of darmproblemen met een medische noodzaak. Je kunt deze raamsticker gratis aanvragen via darmenblaasnieuws@coloplast.com.