GGD: Teststraat niet bedoeld voor festival of stadion

11 maart 2021

De GGD is niet van plan mensen zonder coronaklachten te gaan testen, bedoeld om ze met een testbewijs veiliger te kunnen laten deelnemen aan het sociale leven.

Dat zegt GGD-voorman André Rouvoet in Trouw. Volgens Rouvoet is de GGD-capaciteit primair bedoeld voor de bestrijding van het coronavirus. "De GGD is er voor de publieke gezondheid, daar ligt onze opdracht. Als er ergens uitbraken zijn, kunnen we risicogericht grootschalig testen. Ik waak ervoor dat we onze capaciteit gaan inzetten voor andere doelen dan de virusbestrijding", aldus Rouvoet.

De roep om sneltests klinkt steeds luider, omdat een negatieve test tijdelijk toegang zou kunnen geven tot een school, festival of voetbalstadion. Zo'n negatief testbewijs is alleen te verkrijgen via een testlocatie. Volgens Rouvoet zijn de teststraten van de GGD daarvoor niet bedoeld. Die zijn alleen voor mensen met klachten, stelt hij. "De taak om preventief te testen zonder aanvullende reden ligt primair bij het bedrijfsleven of het onderwijs en niet bij de GGD. Dat is zo met het kabinet besproken", aldus Rouvoet.